PoradyDomowe trikiMożna smażyć dwa razy na tym samym oleju? Jest jeden warunek

Można smażyć dwa razy na tym samym oleju? Jest jeden warunek

Olej to podstawowy produkt w większości domów. Zaleca się go używać jednorazowo, ponieważ smażenie na starym oleju grozi rozwinięciem się substancji rakotwórczych. Okazuje się, że ponowne użycie może być bezpieczne. Trzeba jednak spełnić pewien warunek.

Kobieta smaży na głębokim tłuszczu
Kobieta smaży na głębokim tłuszczu
Źródło zdjęć: © Getty Images | ©fitopardo

27.01.2024 | aktual.: 27.01.2024 08:21

Jak wszyscy wiemy, polska kuchnia należy do jednych z najlepszych na świecie. Niestety jest też dosyć ciężkostrawna i tłusta. Polacy kochają potrawy smażone na głębokim tłuszczu. Nie jest to jednak korzystne dla naszego zdrowia oraz figury. Dania smażone na oleju zazwyczaj zawierają dużo tłuszczy trans, które zwiększają ryzyko między innymi chorób serca. Częste spożywanie takich posiłków podwyższa stężenie złego cholesterolu LDL i obniża stężenie dobrego cholesterolu HDL. Jeśli jednak koniecznie chcemy usmażyć coś na oleju, to warto umiejętnie się z nim obchodzić i dobrze go przechowywać. Okazuje się, że można użyć tego samego oleju więcej niż raz. Trzeba jednak koniecznie spełnić pewne warunki.

Ile razy można użyć tego samego oleju?

Według ekspertów możliwe jest ponowne smażenie na wykorzystanym już oleju, ale warunkiem jest odpowiednia temperatura. Otóż jeśli doprowadzisz olej do punktu dymienia, czyli jego spalenia, to kategorycznie zapomnij o ponownym użyciu. Powodem są zachodzące w tym wypadku reakcje, które mogą być niezwykle szkodliwe dla zdrowia. Jeżeli jednak smażysz swoje potrawy na niższej temperaturze, to wtedy olej może zostać przez ciebie ponownie wykorzystany. Warto jednak pamiętać, że przy każdorazowym użyciu spada jakość oleju oraz jego punkt dymienia. Duże znaczenie ma również to, co akurat smażymy. Warto zwrócić uwagę, że olej może przejść smakiem poprzedniej potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak oczyścić olej?

Przed ponownym użyciem oleju trzeba go dokładnie oczyścić z pozostałych w nim resztek jedzenia. Najprostszym sposobem będzie przelanie oleju przez sitko. Wówczas resztki z poprzedniego smażenia osadzą się na nim. Nie zapomnij jednak pod sitko podłożyć miski, do której przelejesz wyczyszczony tłuszcz. Pamiętaj, że olej powinien być wystudzony. Inny sprawdzony sposób można podejrzeć u youtuberów. Na kanale "America's Test Kitchen" możemy zobaczyć trik ze skrobią kukurydzianą. Na czym on polega? W celu wyczyszczenia oleju trzeba do miski z wodą wsypać skrobię kukurydzianą i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie należy przelać ją do wystudzonego oleju, który wcześniej już był przez nas używany. Kolejnym krokiem powinno być podgrzanie mieszanki na niewielkim ogniu i zebranie osadu. Na koniec musisz tylko przelać olej przez sitko.

olejsmażeniesmażenie na oleju