Jak zrobić aniołka różnymi metodami

Aniołki zdecydowanie są jednym z najsłodszych motywów, który na swoich półkach chętnie widują dzieci i dorośli. Jeszcze lepiej, gdy zrobione są one samodzielnie z różnych materiałów, co faktycznie może mieć różny stopień trudności – satysfakcja jednak jest nie do przecenienia. Sprawdźmy, z jakich materiałów można stworzyć własną figurkę aniołka.

Zanim sprawdzimy, jak zrobić aniołka, musimy wiedzieć, jakiej ma być wielkości oraz które z materiałów mamy pod ręką. Dla przykładu, aniołek z szydełka będzie o wiele trudniejszy niż ten z masy solnej, dlatego też jeśli za robienie aniołka bierze się dziecko – warto wybrać najmniej frustrującą i zajmującą optymalnie mało czasu technikę.

Jak zrobić aniołka z papieru i bibuły?

Na początek warto zastanowić się, czy aniołek ma wisieć, np. na choince, czy stać. To ważne, bo w pierwszym przypadku może być dość płaskie, zaś w drugim musi mieć stożkową podstawę. Aniołka z papieru najłatwiej jest zrobić, wycinając jeden z dostępnych w internecie wzorów, a następnie składając go według instrukcji – taki sposób jest najprostszy. Inną metodą jest złożenie kartki papieru po przekątnej, a następnie złożenie jej na harmonijkę, którą następnie dzielimy na pół. Jedna część będzie głównym elementem – ciałem, druga zaś, przecięta na pół – skrzydłami. Wystarczy dodać papierowe kółko z narysowaną twarzą, a następnie przez całość przewlec nitkę – zyskujemy pięknego, wiszącego aniołka.

W przypadku aniołka z bibuły potrzebujemy kilku kawałków tego materiału. Jeden wypychamy watą i zamykamy na kształt kuli – to będzie nasza głowa. Drugi rolujemy i sklejamy – przedzielony na pół będzie stanowił skrzydła. Trzeci, najszerszy, zdobimy z jednej strony, a następnie sklejamy w formie rulonu; po drugiej stronie – tej bez zdobień – przewlekamy nitkę tak, aby utworzyć stożek. Elementy łączymy; taki aniołek może zarówno wisieć, jak i stać.

Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć papier i bibułę w celu stworzenia takiego aniołka, jakiego podpowiada nam wyobraźnia.

jak zrobić aniołkaUdostępnij

Jak zrobić aniołka z masy solnej?

W przypadku aniołka z masy solnej najważniejsze są proporcje samej masy – ogólna zasad brzmi, że należy wziąć 200 gramów soli, tyle samo mąki oraz ok. 120 ml wody. Ciasto wyrabia się do momentu, aż przestanie się kleić i będzie elastyczne – czasem trzeba dodać nieco wody (gdy jest zbyt twarde czy sypkie) bądź mąki (gdy zbytnio się klei). W ten sposób zyskuje się ciasto, z którego należy robić kolejne elementy aniołka. Nadmiar ciasta warto przykryć folią albo ścierką, aby nie wysechł. Elementy łączymy przez zmoczenie ich wodą, co spowoduje, że zaczną się kleić. Należy uformować skrzydełka, a także głowę i sukienkę aniołka; zdobienia można wykonywać np. ostrym ołówkiem czy nożem do masła. Następnie figurki suszy się w piekarniku, w temperaturze ok. 60-70oC, obracając, aby z obu stron stały się twarde. Po wyschnięciu możemy je malować farbami, a następnie lakierować – w ten sposób będą cieszyły nasze oczy przez wiele kolejnych lat.

Inne metody robienia aniołków

Warto wiedzieć też, jak zrobić aniołka innymi sposobami – np. na szydełku. W takim przypadki będziemy potrzebować kordonka i dopasowanego do niego szydełka, a także rozpisanego wzoru, który umiemy przeczytać. Robienie na szydełku jest bardziej skomplikowane, a żeby aniołek był sztywny – musimy dodatkowo go wykrochmalić. Takie aniołki jednak świetnie sprawdzą się na półce czy choince i są niezwykle estetyczne oraz trwałe.

Alternatywnie możemy wykonać aniołka z praktycznie każdego materiału, np. z makaronu. Wystarczy stworzyć bazę ze styropianu, a następnie sklejać ze sobą suchy makaron.