Już wiem, jak długo gotować jajka na święta. Jeśli mają być dobre, nie ma dowolności
Gotowanie jajek nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Niejeden doświadczony kucharz ma z tym problem. Odpowiednia technika i czas gotowania pozwolą ci na uzyskanie idealnej konsystencji. Jak długo gotować jajka, aby były najsmaczniejsze? Poznaj prosty sposób.
29.03.2024 11:39
Jajko to jeden z najzdrowszych produktów. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy i witaminy, w tym witaminę D. Jedno jajko to aż 25 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Światowa Organizacja Zdrowa zaleca, aby w tygodniu spożywać co najmniej 10 jaj.
Jajka to symbol odrodzenia i nowego życia. Nie może zabraknąć ich przy świątecznym stole. Jeśli chcesz przygotować perfekcyjne jajka, przeczytaj artykuł do końca. Wyjaśniamy, jak prawidłowo gotować jajka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak długo powinno się gotować jajka?
Marcin Jackowiak to doświadczony dietetyk, który dzieli się swoją wiedzą na Tik Toku. Specjalista cieszy się dużym uznaniem wśród użytkowników. Jego kanał obserwowany jest przez 320 tys. osób. W jednym ze swoich ostatnich filmików pokazał, jak ugotować idealne jajko. Na filmiku znalazło się dziewięć ugotowanych jajek. Były gotowane od 4 do 15 minut. Dietetyk przekroił każde z nich, aby pokazać, jak czas wpływa na konsystencję żółtka.
Jak widać, czas gotowania jajka znacząco wpływa na jego konsystencje. Ile powinno gotować się jajko na miękko? Od 4 do 6 minut. Jajka na twardo gotuje się od 8 do 11 minut. Czas liczy się od momentu wrzucenia jajka do wrzącej wody. Jest jednak jeszcze jeden sposób, który ułatwi ci przygotowanie perfekcyjnego jajka. Jak to zrobić?
Włóż jajka do wrzącej wody i gotuj je pod przykryciem przez minutę. Po minucie wyłącz palnik i odczekaj 6 minut. Im dłużej będziesz trzymać jajka w gorącej wodzie, tym ich białka mocniej się zetną. Po 11 minutach takiej kąpieli otrzymasz jajka ugotowane na twardo, a po 8 – na półmiękko.
Jak prawidłowo gotować jajka?
Mogłoby wydawać się, że gotowanie jajek jest proste, jednak każdy doświadczony szef kuchni wie, że kryje się za tym skomplikowana technika, która wpływa na ich konsystencję i smak. Jeśli chcesz ugotować perfekcyjne jajka, wrzucaj je wyłącznie do wrzącej wody. Garnek powinien być na tyle duży, żeby jajka mogły w nim swobodnie pływać. Korzystaj wyłącznie ze świeżych jajek.
Jak sprawdzić ich świeżość? Przed ugotowaniem wrzuć je do słoika wypełnionego wodą. Jeśli jajko opadnie na dno, oznacza to, że jest świeże. Jajko, które unosi się na wodzie, jest już nieświeże i nie nadaje się do spożycia nawet po obróbce termicznej. Świeże jajka gotują się znacznie krócej, dlatego też można wyciągnąć je z wody o minutę wcześniej. Jeśli chcesz, żeby skorupka odeszła bez problemu, dodaj do wody łyżkę octu. Teraz już wiesz, jak przygotować idealne jajka.