PoradyJedzenie jajek po terminie to proszenie się o kłopoty? Zrób prosty test

Jedzenie jajek po terminie to proszenie się o kłopoty? Zrób prosty test

Jajka w kartonie.
Jajka w kartonie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sylwester Popenda
23.02.2024 12:03

Przygotowując jajka, nie zastanawiamy się, czy nadają się jeszcze do spożycia. Mało kto sprawdza datę ważności. Spożycie nieświeżego jajka niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Jak sprawdzić, czy jajko nadaje się do zjedzenia? Podpowiadamy.

Jajka to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia, osoba dorosła powinna spożywać co najmniej 10 jajek w przeciągu tygodnia. Część z nas zużywa ich naprawdę dużo, jednak nie mamy pewności, czy użyte jajka są świeże.

Jak rozpoznać, że jajka nie nadają się już do spożycia? Nie trzeba od razu trafić na zbuka. Jest na to prostszy sposób. Wyjaśniamy, jak sprawdzić świeżość jajek i jak je przechowywać, żeby zachowały świeżość jak najdłużej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy można jeść jajka po terminie?

Każdy produkt spożywczy ma swój termin ważności. Najczęściej znajduje się on na opakowaniu. Data ważności określa termin, w którym powinniśmy spożyć dany produkt, aby był on odżywczy, świeży i co najważniejsze, bezpieczny. Po upływie terminu ważności w produkcie zaczynają się procesy mikrobiologiczne, które mogą negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie, a nawet doprowadzić do zatrucia.

Termin ważności jajek znajduje się na opakowaniu. Producenci określają go w trakcie zbioru jaj. Zapakowane jajka trafiają do sklepów, gdzie trzymane są w ciepłym miejscu. Po zakupie można trzymać je w szafce, a jeśli chcesz przedłużyć ich świeżość, włóż opakowanie do lodówki. Temperatura w lodówce powinna wynosić od 4 do 7 stopni Celsjusza.

Jajka przechowywane w lodówce należy spożyć od trzech do pięciu tygodni po zakupie. Po pięciu tygodniach mogą być już zwyczajnie nieświeże, choć wygląd może na to nie wskazywać. Spożycie nieświeżych jaj może skutkować poważnym zatruciem, a nawet zakażeniem. Jak rozpoznać, że jajka są już zepsute? Przeprowadź prosty test, który zweryfikuje, czy jaja nadają się jeszcze do spożycia, czy też nie.

Jak sprawdzić, czy jajko nadaje się jeszcze do spożycia?

Jajka stoją w lodówce już kilka tygodni i nie masz pewności, czy nadają się jeszcze do użycia? Wyciągnij duży słoik i włóż do niego jajko. Wypełnij go wodą i obserwuj, jak "zachowuje" się jajko. Jeśli opadło na dno, to znak, że jest świeże. Jeśli lekko unosi się na wodzie, ale nadal dotyka dna, to znak, że jajko jest już nieco starsze, ale nadal można je zjeść. Jeśli jednak jajko unosi się na wodzie, oznacza to, że jajko jest już zepsute. Gotowanie czy pieczenie nic nie zmieni. Takie jajko nadaje się już tylko do wyrzucenia.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także