Jajka szybko się psują? Zobacz, czy nie popełniasz prostego błędu
Jajka to jeden z tych produktów, które z pewnością masz w swojej kuchni. Są wartościowym źródłem białka, łączą suche składniki, a przede wszystkim genialnie smakują. Niestety są dość wrażliwym produktem i źle przechowywane mogą być przyczyną poważnych zatruć. Lepiej nie ryzykuj i dowiedz się, jak przechowywać jajka.
04.03.2024 11:04
Większość kucharzy nie wyobraża sobie gotowania bez użycia jaj. Mają one tyle zalet, że ciężko znaleźć drugi tak wszechstronny produkt. Mimo to mają kilka wad, o których nie wolno zapominać. Najgorzej, jeśli zjemy zepsute jajko. Drobne nudności mogą przeobrazić się w poważne zatrucie pokarmowe. Aby nie dopuścić do takiej tragedii, naucz się, jak przechowywać jaja. Ich świeżość będzie zależeć od kilku czynników.
Jakie jaja najlepiej kupować? Zwróć uwagę na te symbole
Kiedy jesteś na cotygodniowych zakupach, z pewnością kierujesz się do alejki z jajami. Wytłoczki piętrzą się pod ścianą, a ty nie wiesz, na które się zdecydować. W końcu jak odróżnić dobre jaja od reszty, skoro wyglądają tak samo? Zacznij od prostej selekcji i skieruj się do półki z jajami z wolnego wybiegu. Kury, które je znosiły z pewnością były bardziej "szczęśliwe", a to przekłada się na smak i jakość jaja.
Kiedy już masz kartonik w ręku, zerknij na termin przydatności do spożycia. Każdy producent ma obowiązek umieścić taką informację na opakowaniu. Na ogół są to trzy tygodnie od zebrania jajek. Jeśli po zakupie przekładasz je do innego pojemnika, dobrze, gdybyś zapisał, do kiedy można je spożywać. Taka praktyka pomoże ci uniknąć nieprzyjemnego zatrucia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przechowywać jajka? Im chłodniej, tym lepiej
Jeśli chcesz, by jaja zachowały świeżość na co najmniej 21 dni, zadbaj o prawidłowe miejsce do przechowywania. W sklepie jaja przechowuje się na półkach, lecz w przypadku domu ta praktyka nie jest zbyt skuteczna. Dlaczego? Jaja w sklepie rozchodzą się w ciągu kilku dni, dlatego nie ma obowiązku trzymania ich w lodówce. Kiedy przyniesiesz je do domu, najczęściej stoją one kilkanaście dni, nim kupisz nowy wkład. W tym czasie jajka mogą się zepsuć, jeśli są przechowywane w niewłaściwy sposób.
Czy jajka można przechowywać poza lodówką? Tak, ale musi być to chłodniejsze pomieszczenie jak spiżarnia czy piwnica, gdzie temperatura nie przekracza 20 stopni Celsjusza. Mimo to, jaja przechowywane w lodówce są najdłużej świeże i zdatne do spożycia. Jak długo można przechowywać jajka? Maksymalnie do pięciu tygodni od zakupu, o ile data przydatności na opakowaniu nie sugeruje czegoś innego.
Notorycznym błędem, przez który jaja szybciej się zepsują, jest wstawianie ich na drzwi lodówki. Choć wydaje nam się, że to miejsce jest wręcz idealne na wytłoczkę, to wcale tak nie jest. Półki na drzwiach są poddane ciągłym wahaniom temperatury, a przez to jaja szybciej się psują. Jak przechowywać jaja, by nie doszło do zmarnowania jedzenia? Wytłoczkę najlepiej umieścić na środkowej półce, gdzie panuje idealna temperatura.