PoradyLajfhakiKlapnięte warzywa szybko przywracam do życia. W 15 minut odzyskują chrupkość

Klapnięte warzywa szybko przywracam do życia. W 15 minut odzyskują chrupkość

Zwiędłe warzywa można odświeżyć
Zwiędłe warzywa można odświeżyć
Źródło zdjęć: © Getty Images | rqby
08.03.2024 16:03

Struktura warzyw jest jednym z elementów, które sprawiają, że jemy je z przyjemnością. Rozmiękłe, oklapnięte warzywa nie zachęcają wyglądem i choć ich smak pozostaje taki sam, zupełnie nie masz ochoty na ich jedzenie. Warto wiedzieć, jak odświeżyć warzywa i co zrobić, by przedłużyć ich trwałość.

Wizyta na lokalnym ryneczku to prawdziwa uczta dla zmysłów. Pyszne, pachnące warzywa aż krzyczą, by je kupić i to najlepiej hurtowo. Czasami właśnie tak robimy, co niestety nie do końca wychodzi nam na dobre. Po kilku dniach warzywa tracą na jędrności, a ich wygląd zaczyna odbierać apetyt. Co z nimi zrobić? Z pewnością nie możesz ich wyrzucić! Zrób im kąpiel, a ponownie zaczną chrupać aż miło.

Jak przechowywać warzywa, by były świeże?

Jeśli odpowiednio zadbasz o warzywa, nie będziesz musiał ich później reanimować. Zaraz po powrocie z ryneczku podziel łupy na kategorie: warzywa do lodówki i te na blat. Jak je rozróżnić? Soczyste warzywa jak pomidor, ogórek czy papryka nie lubią chłodu i szybciej zepsują się w lodówce niż poza nią. Do chłodziarki wrzucamy warzywa liściaste, twarde, o małej zawartości soku.

Po zakupach zdarza ci się myć wszystkie warzywa przed schowaniem do lodówki? To duży błąd. Warzywa, które chowamy do chłodziarki, lubią chłód, ale nienawidzą wilgoci. Najlepiej myć warzywa dopiero tuż przed wykorzystaniem. Jeśli koniecznie musisz je opłukać przed wstawieniem do lodówki, porządnie je osusz i połóż na materiale, który będzie zbierał wilgoć. Może być to najzwyklejszy ręcznik papierowy, który świetnie poradzi sobie z tym zadaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pomyśl o zakupie opakowań próżniowych. Warzywa i owoce schowane w takich pudełkach zachowają świeżość na dłużej, a ty przestaniesz marnować żywność. Większość roślin wytwarza etylen, który powoduje szybszy rozkład tkanek i skróconą świeżość. Jeśli warzywa są trzymane w jednym miejscu, nawzajem na siebie oddziałują. Koszt zakupu takich opakowań to kilkanaście złotych, dlatego warto się zastanowić, czy nie warto w nie zainwestować.

Reanimacja oklapniętych warzyw

Sałata w lodówce wygląda na zwiędniętą, a rzodkiewki zaczęły być miękkie i pomarszczone? Choć wydaje ci się, że jedyne, co możesz z nimi zrobić, to wyrzucić je do kosza, mamy nieco inne zdanie. Czasami wystarczy, że zanurzysz warzywa w wodzie, a odzyskają dawną strukturę. W zależności, z jakimi warzywami masz do czynienia, długość ich moczenia będzie inna.

Liście, jak sałata, rukola czy szpinak, nawadniają się w ciągu kilkunastu minut. Wystarczy, że wrzucisz je do miski z zimną wodą na 5-10 minut, a staną się jędrne i soczyste. Warzywa z kategorii "wodnistych" (jak pomidory, ogórek czy bakłażan) potrzebują nieco więcej czasu na uzupełnienie wody. Najlepiej umieścić je w misce z wodą na ok. 30 minut. Po tym czasie powinny znów być chrupiące i delikatne.

Ostatnia kategoria to warzywa korzenne jak rzodkiew, burak czy pietruszka. Potrzebują zdecydowanie więcej czasu, dlatego kilka godzin w kąpieli wodnej jest wręcz wskazane. Niektórzy robią taki zabieg na noc, by rankiem móc cieszyć się pyszną, chrupką rzodkiewką podczas śniadania.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także