PoradyMasz więcej niż 50 lat? Nie żałuj sobie tego warzywa. Odmładza o dekadę

Masz więcej niż 50 lat? Nie żałuj sobie tego warzywa. Odmładza o dekadę

Wraz z wiekiem nasze ciało zmienia się i zaczyna wymagać specjalnego traktowania. Choć nasz duch jest jeszcze młody, tak skóra i kości zaczynają przejawiać pierwsze oznaki starzenia. Warto zbilansować dietę i wprowadzić odmładzające warzywo. Twoje ciało podziękuje za taką dawkę witamin!

Odmładzające warzywo to sekret piękności wielu pań w kwiecie wieku
Odmładzające warzywo to sekret piękności wielu pań w kwiecie wieku
Źródło zdjęć: © Getty Images | Eva-Katalin

01.02.2024 10:51

Po 50 r.ż. praca niektórych narządów drastycznie zwalnia. Skóra staje się mniej elastyczna, pojawiają się zmarszczki, a włosy pokrywają się siwizną. Procesy starzenia się są naturalne i najczęściej odpowiadają za nie geny, lecz trzeba pamiętać, że można nad nimi zapanować. Spowolnienie niekorzystnych zmian wymaga pracy i świadomego działania, ale jeśli tylko nauczymy się, jak dbać o organizm, szybko zobaczymy pierwsze efekty. Chcesz młodnieć z wiekiem? Jedz pory!

Odmładzające warzywo, które musisz wprowadzić do diety

Jak często jadasz pory? Jeśli towarzyszą ci jedynie w sałatce do obiadu, to warto nieco zmienić do nich podejście. To warzywo zalicza się do tej samej grupy roślin co cebula i czosnek, a co za tym idzie, jego tkanki są bogate w kemferol. To antyoksydant, który działa jak lek przeciwzapalny, redukujący infekcje w organizmie. Z jego pomocą będziesz w stanie zmniejszyć ryzyko chorób serca i układu krążenia. Ponadto udowodniono naukowo, że związki tego typu zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wprowadzenie do diety sporej ilości pora jest w stanie opóźnić choroby wieku starczego, które dotykają nas po 50. roku życia. Warzywo bogate w luteinę i zeaksantyny pomaga zachować dobry wzrok, a wysokie stężenie witaminy K zmniejsza ryzyko chorób kości, chroni stawy i skórę. Na sam koniec warto wspomnieć o witaminach z grupy B, które mają korzystny wpływ na układ nerwowy i tkanki mózgowe. Jak wiemy, na starość — poza chorobami ciała — pojawiają się problemy z pamięcią i "zamglenie umysłu". Takie choroby bywają bardziej niebezpieczne niż niejeden nowotwór. Jedz odmładzające warzywo, a procesy starzenia opóźnią się nawet o kilka lat.

Jak przemycić pora w jedzeniu?

Odmładzające warzywo zadziała najlepiej, jeśli będziemy je spożywać w nieprzetworzonej formie. Sałatki, surówki czy dodatki do obiadu powinny być stałym elementem diety. Warto również skorzystać z różnego rodzaju przepisów, które podrzucają pomysł na zupy z dodatkiem pora. Wystarczy zaledwie kilka składników i nieco odżywczego bulionu, a zupa stanie się pełna smaku i aromatu. Niektórzy testują pora na wiele sposobów i korzystają z niego jako dodatek do mięs i ryb. Można go dorzucić do pieczeni czy zapiekanki, gdzie jego smak nie będzie się wybijał na pierwszy plan. Warto łączyć go z cebulą i czosnkiem, które przejawiają podobne działanie, a także są genialnymi dodatkami do dań.