Najlepszy trik śniadaniowy. Rozsmarujesz masło od razu po wyjęciu z lodówki
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który dodaje energii z samego rana. Nie ma nic pyszniejszego niż kawałek świeżego pieczywa posmarowany prawdziwym masłem, który przywołuje na myśl dziecięce wspomnienia. Rzeczywistość często jest zupełnie inna, a rozsmarowanie masła na chlebie zamienia się w istną gehennę.
23.01.2024 09:00
Masło to najzdrowszy rodzaj smarowidła do chleba, który zawiera wiele potrzebnych dla organizmu substancji odżywczych. Warto je jeść, a wykluczyć ze swojej diety margaryny, które tylko udają, że są smaczne i zdrowie. Z masłem są dwa problemy. Pierwszy to cena, która od kilku lat jest zaporowa. Drugim jest jego twardość. Najlepiej kupować masło na promocji lub w większej ilości, aby nie przepłacać za jedną kostkę. Jak jednak poradzić sobie z rozsmarowaniem twardego masła na chlebie?
Jak rozsmarować masło?
To pytanie zadaje sobie każdy, kto zbyt późno przypomniał sobie o wyjęciu kostki masła z lodówki. Taki poranek nie należy do przyjemnych, a każda próba posmarowania masłem chleba kończy się katastrofą. Kanapki przypominają pobojowisko, a na chlebie pojawiają się dziury oraz grube skupiska twardego tłuszczu. Wtedy nie pomoże złość oraz głośne zaklęcia, które nie zmiękczą smarowidła, a tylko popsują humor.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ile osób tyle metod na twarde i ciężko smarujące się po chlebie masło. Jedyni uważają, że wystarczy wyjąć je wieczorem z lodówki, a drudzy radzą podgrzać przez kilka sekund w mikrofali. Pozostali kładą masło na grzejniku lub przykrywają ciepłym naczyniem albo po prostu trzymają na stole w maselniczce. W każdym z tych szalonych trików jest metoda, ponieważ dzięki nim masło staje się miękkie i bez większego problemu sunie po chlebie. W niektórych przypadkach można przesadzić, przez co masło zrobi się płynne, a przecież nie o to chodzi. Rozwiązaniem problemu nie jest też tarka kuchenna i starcie masła na wiórki.
Sposób na rozsmarowanie twardego masła bez noża!
Wszystko, czego potrzebujesz to masło, kawałek folii, twoje dłonie oraz chleb. Cały trik polega na tym, aby twarde masło owinąć folią i wziąć do ręki, a następnie pocierać nim chleb. Wtedy twarde smarowidło szybko i bez większego problemu wetrze się w porowatą strukturę pieczywa, dzięki czemu będziesz mógł go dokładać lub rozsmarowywać cieniutko. Dzięki temu sposobowi każde śniadanie stanie się przyjemnością!
Ta banalnie prosta, ale skuteczna metoda gwarantuje zawsze idealnie rozsmarowane na chlebie masło oraz oszczędność czasu i nerwów. Nie potrzebujesz do jej wykonania noża, ani też wcześniejszego pamiętania o tym, aby wyciągnąć masło z lodówki. Ten genialny trik znakomicie sprawdzi się na co dzień, ale też na wyjazdach, kiedy musisz sobie jakoś radzić.