Patrzę na ogonek i plamy na skórce. Wiem, czy banan był traktowany chemią
Kto nie lubi tych słodkich owoców, które mogą zastąpić nam drugie śniadanie oraz stać się bazą do rozmaitych wypieków. Kupujemy je chętnie, ale często wybieramy te najbardziej żółte, natomiast te brązowawe zostawiamy. Czy tak powinno być?
03.12.2023 17:03
Wokół bananów narosło wiele krzywdzących mitów, które są nadal powielane. Szczególnie chodzi tutaj o brązowe plamy na owocu, które nie zachęcają do jedzenia. Nadal wielu uważa, że to oznaka gnicia bananów, przez co lądują one w koszu. To ogromny błąd. Okazuje się, że o świeżości banana decyduje ogonek.
Zobacz także
Jak poznać, że banan jest naszprycowany chemią?
Warto pamiętać o tym, że droga bananów z drzewa do sklepu jest długa. Zrywane są jako zielone, a następnie pakowane i wysyłane na eksport. Podczas podróży ich kolor zmienia się za sprawą karotenu - dlatego są żółte. Natomiast, żeby nie zaczęły dojrzewać, umieszcza się banany w chłodniach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bardzo często mówi się, że banan z widocznymi plamami nie jest już dobry, a to błąd. Jak zatem kupić ekologiczne banany? Podczas kolejnych zakupów zwróć uwagę na łodygę owocu, jeśli banan zmienia kolor, a ogonek nadał jest żółty, to masz pewność, że więcej w nim chemii niż witamin. Natomiast jeśli ogonek również czarnieje, to masz do czynienia z naturalnie dojrzewającym owocem.
Dlaczego banan ma brązowe kropki?
Brązowe plamy to nie proces gnilny, a Tumor Necrosis Factor (TNF), czyli Czynnik Martwicy Nowotworów. Okazuje się, że ma to znakomity wpływ na poprawę zdrowia człowieka, ponieważ substancja ta pozbywa się komórek nowotworowych z organizmu. Dlatego warto spożywać banany regularnie, a szczególnie te z kropkami.
Owoce te mają bardzo dużo potasu, który dodaje energii i pozytywnie wpłynie na osoby, które są aktywne fizycznie. Bardzo dobrze banan sprawdzi się po treningu oraz zaspokoi głód. Można też przygotować na ich bazie pożywny koktajl. Szczególnie warto, aby sportowcy spożywali brązowe banany, ponieważ zmniejszą one pojawianie się skurczy mięśni.
Kto powinien uważać na banany?
Brązowe banany, które są dojrzałe, smakują zupełnie inaczej niż żółte i zielone. Zazwyczaj są one bardzo słodkie, a wszystko dzieje się poprzez zmianę enzymów z cukrów złożonych na cukry proste. Bardzo łatwo można to zauważyć po ich indeksie glikemicznym, który jest o wiele wyższy. Jest to szczególnie ważne dla osób chorujących na cukrzycę lub na choroby przedcukrzycowe.
Owoce te mają w sobie minerały takie jak magnez oraz miedź i mangan, jak również witaminę C i B6. Ciekawostką jest fakt, że banan ma na 100 g aż 3 g błonnika, przez co świetnie wpłynie na procesy trawienne.