Piec ciasto na święta czy kupić? Różnicę odczujesz nie tylko w cenie
Upiec ciasto na święta czy lepiej kupić je w sklepie? To pytanie zadaje sobie wiele gospodyń domowych, które nie wiedzą, która opcja jest bardziej opłacalna. Nim złożysz zamówienie w najbliższej cukierni, upewnij się, ile zapłacisz za składniki do ulubionego ciasta. Możesz się bardzo zdziwić!
19.12.2023 09:06
Trochę słodkości w okresie świąt to nie grzech. W tym czasie wszelkie diety powinny pójść w odstawkę, by móc jeść i cieszyć czasem wspólnie spędzonym z rodziną. Świąteczne ciasto można upiec lub kupić, na co decyduje się coraz większa liczba osób. Dlaczego tak się dzieje? Otóż powodów jest wiele. Zostało jeszcze kilka dni do świąt, a ty masz ostatnią szansę, by podjąć decyzję o zamówieniu słodkości.
Skąd najlepiej wziąć świąteczne ciasto?
Masz aż trzy możliwości! Pierwsza, ta najbardziej czasochłonna, to upieczenie ciasta w swoim domu. Jej plusem jest dokładne zaplanowanie tego, co będzie w środku, a to pozwoli wykluczyć sytuację, gdy dostajesz ciasto, które nie do końca ci smakuje. Ponadto wykorzystasz tylko składniki dobrej jakości, które sami wybrałeś.
Kolejna opcja, to zamówienie ciasta w lokalnej cukierni. Zazwyczaj takie obiekty reklamują się już kilka tygodni przed świętami i oferują swoje usługi. W ofercie mają kilka różnych ciast i rzadko kiedy przewidują wymianę menu dla indywidualnych preferencji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ostatnia z możliwości, to zamówienie ciasta u osoby prywatnej. Starsze kobiety, studentki i osoby z drygiem cukierniczym chętnie przyjmują zamówienia na świąteczne wypieki. Tutaj możesz wybrać, czego dokładnie chcesz iw jakiej ilości, z uwzględnieniem indywidualnych preferencji. Jest to bardzo wygodne, lecz niesie za sobą spore koszty, których nie zawsze masz świadomość.
Ile kosztuje ciasto na święta?
Postanowiłaś, że masz już sporo pracy i nie masz czasu na pieczenie, więc kontaktujesz się z pobliską cukiernią. Ceny za ciasta mogą cię poważnie zaskoczyć, dlatego warto je znać przed złożeniem zamówienia. Słodkości wycenia się na kilogramy, więc im cięższy wypiek, tym więcej musisz zapłacić. Dla przykładu kilogram sernika to koszt ok. 70 zł, podczas gdy makowiec wypada o kilkadziesiąt złotych taniej.
Niestety takie ceny to nie przypadek. Koszt wszystkich składników, zwłaszcza bakalii to kilkadziesiąt złotych. Należy do tego policzyć koszt zużytej energii elektrycznej podczas pieczenia, transport i robociznę dla pracowników. Każdy z tych elementów składa się na ostateczną kwotę, jaką przyjdzie ci zapłacić.
Upieczenie ciasta w domu będzie najtańsze, bo ograniczy się jedynie do zakupów i kosztów za pieczenie, lecz trzeba pamiętać, że zabiera to dużo czasu i wymaga pewnych umiejętności. Każdy musi sobie odpowiedzieć na pytanie, która z opcji jest dla niego najbardziej odpowiednia.