PoradyPrzygotowujesz tak schabowego? Popełniasz ogromny błąd

Przygotowujesz tak schabowego? Popełniasz ogromny błąd

Kotlet schabowy, ziemniaki i kapusta
Kotlet schabowy, ziemniaki i kapusta
Źródło zdjęć: © Getty Images | gbh007

19.11.2023 12:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

7 listopada obchodziliśmy Dzień Kotleta Schabowego. Tak, ten dzień istnieje naprawdę. Z tej okazji warto przypomnieć sobie, jak zrobić idealnego schabowego. Zdaniem Katarzyny Bosackiej, dziennikarki i ekspertki w zakresie zdrowego żywienia, większość z nas przygotowuje go źle.

Schabowy to sztandarowe danie kuchni polskiej. Wielu z nas jada go regularnie, najczęściej w niedzielę. Odpowiednio przyrządzony, jest miękki i soczysty w środku, a chrupiący na zewnątrz. Niestety, nie zawsze wychodzi tak, jak powinien.

Katarzyna Bosacka, dziennikarka i prezenterka telewizyjna, znana z programów takich jak "Wiem, co jem" czy "O matko!", ostrzegła przed jednym błędem w trakcie przygotowywania schabowego. Niestety popełnia go większość z nas. Kotlet zrobiony w ten sposób jest nie tylko ciężkostrawny, ale też szkodliwy dla zdrowia. Co to za błąd? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowujesz schabowe w ten sposób? Popełniasz ogromny błąd

Sekretem dobrego schabowego jest jakościowe, świeże mięso, które trzeba dobrze rozbić. Specjaliści wskazują, że nie powinno być grubsze niż 1 cm. Do rozbicia mięsa potrzebny jest tłuczek, a wielu z nas wykorzystuje także folie spożywczą, zabezpieczającą deskę przed zabrudzeniem. Zdaniem Katarzyny Bosackiej, to najgorszy błąd, jaki można popełnić w trakcie przygotowywania schabowego.

- Rozbijanie mięsa przez folię to tak, jakbyśmy je smażyli na plastiku - ostrzega w udostępnionym przez siebie filmie. - To może być niebezpieczne dla zdrowia. Drobinki folii mogą wniknąć w strukturę mięsa, która to w trakcie smażenia zacznie wydzielać szkodliwe substancje - dodaje.

To niejedyny błąd, jaki popełniamy przygotowując schabowego. Ekspertka wskazała jeszcze dwa popularne błędy. Pierwszy z nich dotyczy samej deski. - Nie należy używać plastikowej deski do krojenia mięsa - tłumaczy. Dodała, że najlepsza będzie taka, która jest wykonana z drewna lub bambusa.

Chcesz, żeby kotlety były mniej kaloryczne? Trzymaj się jednej zasady

Kotlety schabowe zdecydowanie nie należą do dietetycznych dań. Przeciętny schabowy to aż 350 kcal. Można zmniejszyć ich kaloryczność, nie odmawiając sobie złocistej panierki. Wystarczy, że po obtoczeniu mięsa w bułce tartej usmażysz je na mocno rozgrzanej patelni. Dzięki temu panierka nie nasiąknie tłuszczem, a przy tym będzie chrupiąca i złocista.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także