Jajka XL na wielkanocnym stole? Zastanów się dwa razy, zanim kupisz
Kto nie lubi jajek, które są znakomitym źródłem białka i pomysłem na śniadanie? Można je przygotować na wiele różnych sposobów, a za kilka tygodni będziemy kupować jajka hurtowo na święta. Już teraz warto zastanowić się nad tym, czy warto wybierać te największe z nich. W jakie jajka inwestować podczas zakupów?
24.02.2024 08:42
Jajko jajku nierówne, a póki sklepowe uginają się od różnych ich rodzajów, przez co często trudno się zdecydować. Wiele osób uważa, że największe jajka, czyli te w rozmiarze XL są najlepszym wyborem oraz będą znakomicie wyglądać na wielkanocnym stole, ale czy jest to prawda? Czy znajdujące się na wytłoczkach numerki są kluczem do wyboru najlepszego jajka?
Zobacz także
Czy jajka w rozmiarze XL są najlepsze?
Jeśli już zacierasz ręce na wielkanocne jajka i zamierzasz wybrać te największe, to lepiej zastanów się nad swoim pomysłem przynajmniej dwa razy. Jedno jajko sklasyfikowane jako XL waży powyżej 73 gramy, co wcale nie oznacza, że w środku czeka ogromna ilość białka lub żółtka. Ten błędny sposób myślenia może wyprowadzić cię w pole, ponieważ w tym przypadku rozmiar nie jest najważniejszych kryterium wyboru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zanim sięgniesz po wytłaczankę z największymi jajkami, pamiętaj o tym, że na ich opakowaniu możesz dowiedzieć się bardzo wiele o sposobie hodowli kur. Jeśli jajka są duże, to najprawdopodobniej zniosły je zwierzęta, które były nieprawidłowo odżywiane. Wtedy nawet najbardziej okazałe jajko nie jest zbyt zdrowe, a przy tym z pewnością posiada cienką skorupkę narażoną na uszkodzenia. To nie koniec wad jajek w rozmiarze XL, ponieważ blisko 90 proc. ich wnętrza stanowi woda, która nie jest tak smaczna, jak białko i żółtko. Czy nadal chcesz kupować tylko te jajka?
Jak kupić najlepsze jajka?
Jeśli zawsze kupowałeś największe oraz najtańsze jajka, to popełniałeś duży błąd. Kluczowym elementem podczas wyboru jajka nie powinna być cena, a kilka o wiele ważniejszych szczegółów, które mają ogromny wpływ na twoje zdrowie. W Unii Europejskiej istnieje klasyfikacja jajek, a wszystko zawarte jest w kodzie "X-YY-AABBCCDD" widocznym na opakowaniach produktów. "X" to cyfra oznaczająca sposób hodowli kur, a warto wiedzieć, że wyróżniamy: ekologiczny (0), wolnowybiegowy (1), ściółkowy (2) oraz klatkowy (3).
Kolejno symbol "YY" jest znakiem kraju, z którego pochodzą jajka, a pozostałe cyfry to weterynaryjny numer identyfikacyjny. Dla nas jako konsumentów najważniejszym kryterium podczas kupowania jajek powinna być początkowa cyfra kodu. Najlepiej wybierać te z jak najniższą cyfrą, ponieważ dzięki temu masz pewność, że hodowca zapewnił zwierzętom odpowiednie warunki życia oraz dietę. W ten sposób wybierane przez ciebie jajka będą zawsze zdrowe i smaczne.