Większość ludzi przechowuje je w lodówce. Wyciągnij, bo tylko im szkodzisz
Bez lodówki nasze życie byłoby bardzo trudne, a ile osób, tyle różnych pomysłów na trzymanie w niej jedzenia. Niższe półki lub szuflady są przeznaczone dla warzyw i owoców, ponieważ te zachowują świeżość w niskiej temperaturze. Mało kto zdaje sobie sprawę, czego nie wolno przechowywać w lodówce, ponieważ może nam to wyrządzić więcej szkody niż pożytku.
21.02.2024 13:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli po przyjściu z zakupów od razu szukasz miejsca w lodówce na zakupione warzywa, to popełniasz błąd. Nie wszystkie z nich powinny się w niej znaleźć, ale przecież w pośpiechu nikt nie zdaje sobie z tego sprawy. Wielu z nas myśli, że chłodna temperatura w lodówce wpływa najlepiej na warzywa i owoce, ponieważ będziemy mogli spożywać je o wiele dłużej. Prawda jest inna. Dziś dowiesz się, czego nie przechowywać w lodówce.
Czego nie przechowywać w lodówce?
Utrata właściwości oraz gnicie to najczęstsze powody, przez które pewnych warzyw i owoców nie powinniśmy umieszczać w lodówce. Nie po to przecież je kupiliśmy, aby przez tak błahy błąd wyrzucać je do kosza, a to jedyne, co możemy z nimi zrobić po wyjęciu z lodówki. Przechowywanie w lodówce pomidorów to jeden z najczęściej popełnianych błędów, ponieważ szybko tracą one swój smakowity aromat. W efekcie nie smakują jak powinny, a ich miąższ zaczyna być wodnisty i mdły. Jeśli jesteś fanem pomidorów, to pod żadnym pozorem nie trzymaj ich w lodówce, a zainwestuj w koszyk na owoce i warzywa i to tam zawsze je odkładaj.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Równie często zdarza się, że w naszych lodówkach lądują banany, a szczególnie te idealnie żółte. Mało kto się temu dziwi, ponieważ w trakcie transportu również znajdowały się w chłodniach. Zapomina się jednak, że podczas drogi dojrzewały z zielonej do żółtej skórki, a kiedy my zaczniemy przechowywać banany w lodówce, to błyskawicznie staną się brązowe. Wiele osób nie lubi wtedy ich jeść, a rozwiązanie tego problemu jest proste. Wystarczy, że będziesz trzymał je razem z pomidorami w koszyku na stole.
Te warzywa i owoce również nie powinny być w lodówce
Awokado w lodówce tylko się zmarnuje. Na nic zda się czekanie, aż tam zmięknie. Niska temperatura nie działa na ten owoc zbyt dobrze, kiedy jest jeszcze niedojrzały. Przechowywanie awokado w lodówce ma sens, jeśli jest miękkie, ponieważ chłodna temperatura przedłuży jego świeżość na co najmniej kilka dni. Nie najlepszym pomysłem jest także trzymanie w lodówce cebuli lub czosnku, ponieważ pod wpływem wilgoci błyskawicznie zaczną pleśnieć.
Na ostatnim miejscu listy produktów, których nie należy przechowywać w lodówce, znajdują się ziemniaki. Niska temperatura sprawia, że skrobia błyskawicznie zamienia się w cukier, a to przekłada się na utratę smaku oraz wodnistą strukturę warzywa. O wiele lepiej będzie trzymać ziemniaki w piwnicy lub spiżarni, a dzięki temu zawsze będą smaczne i gotowe do spożycia.