Są starsze od koła. To pierwsze "udomowione" owoce w historii
Badania opublikowane na łamach prestiżowego pisma naukowego "Science" wykazały, że winogrona to najstarsze "udomowione" owoce w dziejach świata. Według badaczy pierwsze winne grona były uprawiane już 11 tys. lat temu.
26.12.2023 | aktual.: 26.12.2023 16:01
Arystofanes, słynny grecki komediopisarz miał powiedzieć kiedyś "ach podajcie mi szybko puchar wina, bym mógł napoić umysł i powiedzieć coś mądrego". Wino to najpopularniejszy alkohol na świecie, a naukowcy twierdzą, że był on podstawą ludzkiej cywilizacji. I mają na to twarde dowody.
Zespół badaczy z 17 krajów przyjrzał się genomom tysięcy winogron zebranych na terenie od Półwyspu Iberyjskiego do Japonii, aby prześledzić ich ewolucję. Okazało się, że winogrona były uprawiane już 11 tys. lat temu, co wskazuje na to, że są najważniejszą rośliną w dziejach ludzkości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Winorośl, najważniejsza roślina w dziejach ludzkości
Rodzynki, ocet winny, olej z pestek winogron czy w końcu wino, to produkty, które są znane od tysięcy lat. Pozyskuje się je z jednej rośliny — winorośli. Zdaniem zespołu naukowców, którzy przebadali genom winorośli, była to pierwsza udomowiona przez człowieka roślina. Badacze szacują, że uprawiano ją już 11 tys. lat temu. "Winorośl była najprawdopodobniej pierwszą rośliną owocową udomowioną przez ludzi. I myślę, że nasza naukowa współpraca pokazuje, że możemy osiągnąć wielkie rzeczy, tak jak starożytni ludzie" - tłumaczył współautor badania, Wei Chen.
Wino produkuje się z winorośli Vitis vinifera. Oczywiście, ten rodzaj rozgałęzia się na wiele podgatunków, takich jak merlot, piniot noir czy riesling, które są znane miłośnikom trunku. Zdaniem Weia Chena ten fakt wskazuje na to, jak wyjątkowo traktowano tę roślinę. "Nie robimy czegoś podobnego z pszenicą czy jęczmieniem" - dodał.
Jak smakowały wina w starożytności?
Badacze wzięli pod lupę szczepy winogron znane już w czasach starożytnych. Są znacznie mniejsze niż znana nam dzisiaj winorośl, a przerobione na wino, mają wyczuwalnie gorzki smak. Można więc uznać, że wina, którymi poili się starożytni, znacząco różniły się od tych, które pijemy dzisiaj — przynajmniej smakowo.
Niestety, naukowcom nie udało się ustalić, kiedy dokładnie zaczęto produkować wino. Wiadomo jednak, że ten trunek jest starszy niż… koło. Na terenie Gruzji odnaleziono szczątki naczynia przeznaczonego do produkcji wina, które najprawdopodobniej powstało pomiędzy rokiem 8000 a 4000 p.n.e.