To warzywo jest trujące. Kiedy trwa sezon, Polacy jedzą je kilogramami
Mowa o warzywie, które cieszy się dużym uznaniem wśród Polaków. Jest niskokaloryczne, bogate w witaminy i minerały, a także posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jednak, jak się okazuje, może również stanowić zagrożenie dla zdrowia.
03.02.2024 | aktual.: 06.03.2024 08:42
W Polsce sezon na to niezwykle smaczne warzywo jest dosyć krótki. Zaczyna się na początku maja i trwa zazwyczaj do końca czerwca. Jest bardzo lubiane i popularne. Już wiesz, o czym mowa? O szparagach. Niestety, najnowsze doniesienia z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu powodują, że najprawdopodobniej w przyszłości wiele osób poważnie zastanowi się nad ryzykiem spożywania tych warzyw. Otóż w tegorocznym konkursie na najbardziej toksyczną roślinę to właśnie szparagi lekarskie zajęły drugie miejsce. Czy to oznacza, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z jedzenia szparagów?
Czy szparagi mogą być trujące?
W 2024 roku Ogród Botaniczny w Hamburgu przeprowadził specjalny konkurs na najbardziej trujące rośliny. Pierwsze, niechlubne miejsce zajęła wisteria. Co ciekawe, drugie miejsce na podium należało do... szparagów lekarskich! Czy warzywa te rzeczywiście są toksyczne? Okazuje się, że szparagi mają tendencję do absorbowania szkodliwych substancji z gleby. Wśród nich znajdują się m.in. pestycydy, chlorany i metale ciężkie, takie jak kadm. Niestety te związki w większych dawkach mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i negatywnie wpływać na układ oddechowy, wątrobę czy nerki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wybierać bezpieczne szparagi?
Najlepszym sposobem na zmniejszenie ryzyka zatrucia szparagami jest wybieranie ich ze sprawdzonych źródeł. Szparagi najlepiej kupować od lokalnych dostawców, którzy stosują naturalne metody uprawy. Pamiętaj, aby w miarę możliwości kupować te szparagi, które pochodzą z upraw ekologicznych. Dodatkowo najlepiej zaopatruj się w szparagi podczas sezonu, czyli od początku maja do końca czerwca. Poza tym okresem uprawa szparagów może być sztucznie modyfikowana.
Warto również podkreślić, że w wielu przypadkach spożycie szparagów ma również bardzo pozytywne strony. Otóż warzywa te to źródło witamin A, B, C, E, K oraz minerałów, takich jak magnez, wapń, potas, żelazo, sód, fosfor i cynk. W 100 gramach szparagów znajduje się tylko 20 kcal. Co więcej, dzięki białku i błonnikowi pokarmowemu, szparagi są bardzo sycące.
Kto nie powinien spożywać szparagów?
Szparagów na pewno nie powinny jeść osoby, które cierpią na dnę moczanową, czyli podagrę. Warzywa te nie są wskazane również u osób leczących się na kamienie nerkowe. Szparagi zawierają dużo puryn, które niestety przyczyniają się do gromadzenia kwasu moczowego w organizmie. Ponadto nie powinny ich spożywać osoby, które mają problemy z perystaltyką jelit. Zjedzenie szparagów u takich osób może powodować nieprzyjemne uczucie wzdętego brzucha.