W Ameryce matki dają dzieciom śnieg na deser. Dla wielu to już tradycja
Masz ochotę na coś słodkiego, lecz w domu nie ma żadnych łakoci, a pogoda za oknem nie zachęca do wycieczek? Zgarnij trochę śniegu i zrób lody z przepisu amerykańskich mam. Okazuje się, że w tej części świata robienie tego przysmaku to tradycja!
22.01.2024 | aktual.: 22.01.2024 11:12
Marzy ci się słodka uczta? Koniecznie wyjdź na zewnątrz i pozbieraj trochę świeżego śniegu, który stanie się bazą dla mrożonego przysmaku. Potrzeba zaledwie kilka składników, by przygotować popularny amerykański deser. Choć dla Europejczyków wydaje się to szaleństwem, w USA jest rodzinną tradycją. Przepis wraz z instrukcją znajdziesz poniżej!
Śniegowy deser Amerykanów
W ostatnim czasie w mediach społecznościowych przewija się mnóstwo filmików, w których amerykańskie mamy pokazują swoje receptury na mrożony deser. Jego główny składnik to śnieg zebrany przed domem. Jak same przyznają, jadły go, jeszcze będąc dziećmi, a teraz gdy same są mamami, przekazują zwyczaj dalej. Istnieje pewna żelazna zasada, którą należy się kierować podczas wyrabiania lodów. Otóż śnieg, z którego korzystają, musi być świeży, puszysty i biały. W połączeniu z dodatkami będzie aksamitny i dosłownie rozpłynie się w ustach.
Jak przygotować śnieżne lody? Koniecznie sprawdź, czy masz w domu kilka niezbędnych produktów. Przyda się puszka mleka skondensowanego, aromat w płynie np. waniliowy, słodzik lub cukier a dla chętnych słodkie posypki. Bazą lodów będzie świeży, puszysty śnieg zebrany na podwórku. Wykonanie jest banalnie proste. Do miski ze śniegiem dolewamy puszkę zagęszczonego mleka i dodajemy kilka kropelek aromatu waniliowego. Mieszamy masę i dosładzamy ją garścią cukru lub wybranego słodzika. Na sam koniec dekorujemy lody mieszanką posypek. Deser jemy zaraz po przygotowaniu, gdyż śnieg topnieje w błyskawicznym tempie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Reakcja internautów na śnieżne lody
Jak możecie się spodziewać, ludzie mają bardzo podzielone zdania na temat tego przysmaku. Pierwsza grupa jest zachwycona i dzieli się swoimi doświadczeniami z przygotowania lodów. Możemy przypuszczać, że są to ludzie ze Stanów Zjednoczonych, gdzie ten zwyczaj jest popularny i pielęgnowany od pokoleń. Większość z nich próbowała śnieżnych lodów i nie doświadczyli oni żadnych skutków ubocznych.
Osoby z innych krajów są raczej zniesmaczone. Ich zdaniem śnieg jest pełen zanieczyszczeń i jeśli sprawdzimy go pod mikroskopem, odechce nam się robienia takiego "przysmaku". Niektóre komentarze wyrażają oburzenie i jawnie krytykują autorkę TikToka. Jedna z kobiet zarzuca, że kobieta korzysta z organicznego cukru kokosowego, a w misce znajduje się brudny śnieg. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?