PoradyLajfhakiPrzestałam marnować awokado. Po przekrojeniu robię kąpiel owocom

Przestałam marnować awokado. Po przekrojeniu robię kąpiel owocom

Awokado to jeden z najchętniej wybieranych owoców przez Polaków. Kilka lat temu w naszym kraju wybuchł na nie prawdziwy szał. Trudno się dziwić, skoro awokado jest niezwykle smaczne. Niestety szybko gnije. Znamy sposób, jak skutecznie można je zabezpieczyć!

Przekrajanie awokado
Przekrajanie awokado
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.02.2024 | aktual.: 10.02.2024 20:59

Awokado w Polsce stało się bardzo popularne. Od ponad 10 lat jest to jeden z najchętniej kupowanych produktów importowanych. Dojrzały owoc ma wiele składników odżywczych. Awokado jest bogate w kwasy tłuszczowe i nie zawiera w ogóle cholesterolu. Obfituje za to w sterole roślinne (fitosterole) i ma w sobie: potas, fosfor, miedź, żelazo oraz magnez. To jednak nie wszystko. Warto wspomnieć, że to jeden z bardziej kalorycznych owoców. 100 gramów awokado zawiera aż 160 kalorii. Owoc ten ma jednak jeden duży minus. Po przekrojeniu część bez pestki szybko ciemnieje i gnije. Znamy jednak domowy trik, który skutecznie pomoże temu zapobiec.

Przygotuj swojemu awokado owocową kąpiel

Kobieta o pseudonimie Jax wrzuciła na swój TikTok'owy profil o nazwie @jaxfoodhax pewien skuteczny sposób na zabezpieczenie awokado przed gniciem. Okazuje się, że po przekrojeniu owocu i wyjęciu pestki wcale nie trzeba skazywać swojego przeleżanego awokado na późniejsze wyrzucenie do kosza. Można domowym sposobem przedłużyć jego świeżość. Jak to zrobić? Potrzebować do tego będziesz jedynie trochę wody, cytryny oraz plastikowego pudełeczka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Według instrukcji Jax wystarczy nalać do przygotowanego pojemniczka odrobinę wody. Dobrze, żeby pudełeczko nie było napełnione do pełna. Najlepiej jeśli wlejesz około połowę szklanki letniej wody. Może być przegotowana lub z kranu. Następnie obficie skrop zawartość plastikowego pojemniczka sokiem z cytryny. Powinna to być mniej więcej łyżka soku. Do tak przygotowanej kąpieli włóż swoją pozostawioną część awokado. Pamiętaj jednak o ułożeniu go stroną zakrytą do dołu pudełka. Ostatnim krokiem jest włożenie plastikowego pojemniczka z całą zawartością do lodówki.

Reakcja internautów na pomysł TikTokerki

Właścicielka konta @jaxfoodhax uważa, że zaproponowany przez nią na filmiku sposób skutecznie spowolni proces wysychania oraz ciemnienia awokado. Pomysł ten spotkał się z pozytywną reakcją internautów. Wiele osób w komentarzach chwali energię i pomysłowość kobiety. Jedna z internautek zapytała, czy można zastosować ten patent również z guacamole. TikTokerka odpowiedziała jej, że jeśli przygotowała dużą porcję, to może włożyć ją do pojemnika, wygładzić od góry oraz zalać płytką warstwą wody. Inna osoba w komentarzu zapytała, czy ten trik nie wpłynie na smak owocu. Zdaniem Jax pozostawienie awokado na jeden dzień w takiej kąpieli nie zepsuje smaku.