Wiesz, jak jeść jajka? Ekspertka pokazała trzy różne sposoby
Wielu nie może się już doczekać wielkanocnych przysmaków, a na naszych stołach będą królować przede wszystkim jajka pod różną postacią. Nie sposób ich sobie odmówić, ale możemy mieć niemały kłopot, jak zjeść je z kulturą, żeby nie wyjść na ignorantów. Jak jeść jajka nie tylko na Wielkanoc? Są na to trzy sposoby.
29.03.2024 09:04
Zasady savoir-vivre wcale nie są listą zakazów i nakazów, a cenną wskazówką, która może ochronić nas przed karygodnym faux-pas. Zbliżające się święta to znakomita okazja, aby odświeżyć sobie niektóre z zasad, a szczególnie przypomnieć, jak rozprawić się z jajkami. Zamiast kombinować, kroić, a co gorsza połykać w całości, pamiętaj o tych trzech cennych radach.
Jak można zjeść jajko?
Na Wielkanoc nie może zabraknąć na naszych stołach jajek faszerowanych, ale też tych na miękko lub w formie jajecznicy. Ilu ludzi, tyle różnych gustów, więc każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Nie oznacza to, że potrafimy jeść je tak, jak powinniśmy, a nasze przyzwyczajenia bardzo często znacznie odbiegają od zasad dobrego wychowania, szczególnie przy świątecznym stole. Jak jeść jajka i nie narobić sobie wstydu?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na TikToku porad dotyczących jedzenia jajek udzieliła dr Irena Kamińska-Radomska, która podała aż trzy różne sposoby na to, jak poprawnie się za nie zabrać. Według ekspertki znanej z perfekcyjnej znajomości zasad savoir-vivre'u sprawa jest o wiele prostsza, niż się nam wydaje, a wiele osób wyolbrzymia problem jedzenia jaj.
Jajka na twardo możemy zjeść widelcem i nożem lub samym widelcem, co wcale nie będzie oznaką braku podstawowej kultury. Wiele osób sięga po jajka palcami, ale to nie wygląda smacznie, a tylko może postawić nas w złym świetle. Tylko takie sposoby na jedzenie jajek są poprawne:
Jak jeść jajka na Wielkanoc?
Poza jajkami na twardo może na nas czekać jajecznica, która wcale nie wymaga od nas spożywania jej nożem i widelcem, a samo złapanie tylko za widelec będzie o wiele lepszym rozwiązaniem. W tej formie nie mamy czego kroić, więc usilne stosowanie obydwu sztućców może wyglądać co najmniej komicznie. Natomiast zupełnie inaczej wygląda sprawa z jajkami na miękko, które są o poziom wyżej, jeśli chodzi o ich poprawne zjedzenie.
Jajka w takiej formie możemy zjeść aż na dwa różne sposoby, ale każdy z nich jest poprawny. Pierwszy patent na dobranie się do jajek na miękko to odkrojenie nożem górnej części jajka. Nie każdy potrafi zrobić to na tyle sprawnie, aby płynne żółtko się nie rozlało lub nie dostały się do środka kawałki skorupki. Z tego powodu o wiele lepiej jest wybrać drugi patent, który polega na rozbiciu skorupki łyżeczką i obraniu jej ręcznie. Dzięki temu unikniemy potencjalnej awarii przy świątecznym stole, a przy tym bez zbędnego stresu będziemy delektować się smakiem jajek.