PoradyLajfhakiWłożyła słomkę do woreczka z chlebem. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

Włożyła słomkę do woreczka z chlebem. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

Kobieta wkłada chleb do lodówki
Kobieta wkłada chleb do lodówki
Źródło zdjęć: © via Getty Images | Iuliia Mikhalitskaia
16.02.2024 07:27, aktualizacja: 16.02.2024 08:23

Śniadanie z udziałem świeżego pieczywa jest dla wielu ludzi małym luksusem. Wszystko z powodu tendencji do szybkiego czerstwienia chleba. W obecnych czasach wieczorny zakup chleba wcale nie gwarantuje jego świeżości rano. Znamy jednak na to skuteczny trik!

Pieczywo stanowi jeden z najbardziej podstawowych składników codziennej diety człowieka. Chleb w świadomości Polaków od zawsze miał bardzo duże znaczenie. Dawniej to nie było tylko pożywienie. W słowiańskiej tradycji chleb był symbolem urodzaju, dostatku, płodności oraz gościnności. Zgodnie ze staropolskim zwyczajem kromki chleba nie można było nikomu odmówić. W wielu religiach chleb był również ważną ofiarą składaną bóstwom oraz zmarłym przodkom. Warto podkreślić, że w biedniejszych rejonach Polski jeszcze w pierwszej połowie XX wieku chleb pojawiał się w domu jedynie na specjalne okazje oraz święta. W czasach współczesnych pieczywo dla wielu Polaków nadal zachowało pewną symbolikę.

Jak prawidłowo przechowywać chleb?

Niestety obecne pieczywo oferowane w piekarniach i supermarketach nie jest chlebem, który piekły nasze babcie. Dawniej chleby potrafiły zachować swoją świeżość nawet przez kilka dni. Dziś niestety chleb ma tendencję do szybkiego czerstwienia oraz pleśnienia. W przedłużeniu świeżości pieczywa na pewno ogromne znaczenie ma jego przechowywanie. Niektórzy mają w kuchni chlebak, inni preferują trzymanie pieczywa tylko w oryginalnych woreczkach ze sklepu. Jeszcze inna grupa ludzi chwali sobie zamrażanie chleba lub przechowywanie go w lodówce. Wszystkie te sposoby nie gwarantują w 100 procentach, że schowane wieczorem pieczywo rano będzie nadal świeże i chrupiące. Na szczęście pewna youtuberka postanowiła podzielić się w sieci swoim skutecznym trikiem na przechowywanie chleba.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włóż słomkę do woreczka z chlebem i ciesz się jego świeżością

YouTuberka Jody Gatewood dzieli się swoimi radami oraz trikami na swoim internetowym kanale. Kobieta przyznała, że jej zdaniem świetnym sposobem na przechowywanie chleba (zwłaszcza gdy mamy go w nadmiarze) jest jego zamrożenie. Bardzo ważne jest jednak, jak to dokładnie zrobimy. Jody na opublikowanym nagraniu włożyła kilka kromek miękkiego chleba do zamykanej torby do zamrażania. Następnie wzięła plastikową słomkę i użyła jej do wyssania powietrza z worka. Według niej metoda przechowywania chleba z użyciem słomki, pozwala na wydłużenie świeżości pieczywa nawet do sześciu miesięcy. Tak naprawdę kiedy chleb będzie potrzebny, wystarczy go jedynie wyjąć z zamrażalnika, usunąć worek i położyć pieczywo na blacie. Po upływie około 3 godzin chleb pewien być gotowy i smaczny do spożycia.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także