Genialne zakupyZanim kupię kaki, robię test dotyku. Wiem, które są już przejrzałe

Zanim kupię kaki, robię test dotyku. Wiem, które są już przejrzałe

Dojrzałe kaki
Dojrzałe kaki
Źródło zdjęć: © Genialne.pl

17.11.2023 15:06, aktual.: 18.12.2023 13:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zima to czas, gdy w naszych sklepach brakuje dobrej jakości owoców. Większość z nich jest sprowadzana z ciepłych krajów, przez co mają za sobą długą drogę, a to znacząco wpływa na ich smak oraz cenę. Istnieje pewien owoc, który jest mało znany, a zimą można go dostać w każdym markecie za rozsądne pieniądze. Mowa o kaki, czyli zimowym jabłku, które ma ciekawy smak, a także mnóstwo witamin i minerałów.

Często rezygnujemy z zakupu nieznanych nam owoców i warzyw. W końcu nikt nie chce wydawać pieniędzy na coś, co później wyląduje w koszu. Warto jednak zainteresować się kaki, czyli egzotycznym owocem, który pojawia się w naszych sklepach pod koniec roku. To właśnie wtedy mamy na niego sezon i możemy się rozkoszować idealnym smakiem. Nim złapiesz za owoc w sklepie, dowiedz się jak wybrać te najsłodsze sztuki, które nie są przejrzałe.

Dlaczego warto jeść kaki?

Możliwe, że znasz ten owoc pod inną nazwą, jak "hebanowiec" czy "persymona". Pojawia się w sklepach pod koniec roku, na przełomie okresu jesienno-zimowego. Wyglądem przypomina jabłko lub — jak niektórzy twierdzą — pomidora. Ma charakterystyczny pomarańczowy kolor i płaską szypułkę. Jak smakuje? Co człowiek to opinia, lecz można go porównać do jabłka, śliwki, brzoskwini, a nawet mango – to mix każdego z tych smaków. Po przekrojeniu możemy zobaczyć widoczny wzór w kształcie gwiazdy.

Kaki uprawia się głównie w Azji, lecz istnieje kilka Europejskich plantacji na terenie Włoch. Jedzenie tych owoców zimą to świetna decyzja, gdyż są tanie i pełne składników odżywczych, których brakuje nam szczególnie w tym okresie. 100 g owocu to zaledwie 70 kcal, a jest on pełen potasu, sodu, fosforu, żelaza, cynku, witaminy A oraz C. Substancje aktywne pomagają zwalczyć wolne rodniki i regulować procesy trawienne w organizmie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak kupić idealne kaki?

Jeśli jeszcze nie jadłeś tego owocu, masz prawo nie wiedzieć, jak rozpoznać idealnie dojrzały okaz. Często w sklepach można zobaczyć przejrzałe lub zielone kaki, które nie są już tak smaczne, przez co możesz się zrazić już na samym początku.

Najważniejszy element to ciemna, pomarańczowa skórka, która wyraźnie się błyszczy. Musi być napięta i jędrna, bez śladów obicia czy przebarwień. Wybierając kaki w sklepie, zrób test dotyku. Naciśnij delikatnie powierzchnię owocu — jeśli miąższ pod łupką ugina się pod ciężarem palca, lepiej wybierz inny okaz. Miękkie kaki to przejrzałe kaki.

Jeśli kupujesz większą ilość, koniecznie schowaj je do lodówki, bo błyskawicznie dojrzewają w temperaturze pokojowej. Jeśli przez przypadek kupiłeś zielone okazy, musisz koniecznie ułożyć je obok jabłek, które wytwarzają gazy przyspieszające dojrzewanie.

Przekrojone kaki
Przekrojone kaki© Pixabay | ivabalk

Spożywaj je ze skórką, pod którą kryje się najwięcej witamin i minerałów, lecz pamiętaj, by porządnie umyć owoc. W trakcie zbiorów, transportu i wykładania towaru, wiele osób miało je w rękach, a ty z pewnością nie chcesz zjeść tak brudnego produktu.