NewsyZnany podróżnik zdradza sekret długowieczności. Chce dożyć 100 lat

Znany podróżnik zdradza sekret długowieczności. Chce dożyć 100 lat

Starszy mężczyzna płynie łódką
Starszy mężczyzna płynie łódką
Źródło zdjęć: © Getty Images | Igor Emmerich
05.11.2023 12:45

David Attenborough to znany brytyjski biolog, pisaż i podróżnik. Siedemdziesiąt lat temu rozpoczął współpracę z BBC, dla której nagrywał programy przyrodnicze. Mimo 97 lat, naukowiec nie zamierza rezygnować z kariery. Jaki jest sekret jego długowieczności?

Sir David Frederick Attenborough urodził się 8 maja 1926 roku. Od najmłodszych lat wykazywał zainteresowanie podróżami i biologią. Mając zaledwie 17 lat udał się na swoją pierwszą wyprawę. Szedł brzegiem walijskiej rzeki Wye, zaczynając od jej źródła, a na ujściu kończąc. Podróż zajęła mu tydzień i jak wyznał, to był najszczęśliwszy czas w jego życiu.

Kilka lat później, po ukończeniu zoologii na Uniwersytecie Cambridge powtórzył tę wyprawę, ale w Afryce, razem z kamerzystą BBC. Mężczyźni szli wzdłuż rzeki Zambezi. To wydarzenie zapoczątkowało karierę telewizyjną naukowca, która trwa do dziś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaki jest sekret długiego życia Davida Attenborough?

W ciągu 70-letniej kariery Attenborough zwiedził każdy zakątek świata. Dziś, ze względu na wiek coraz rzadziej opuszcza swój dom, jednak marzy o jednym. Naukowiec chce dożyć 100 lat, jednak nie boi się nadchodzącej śmierci. Jak wyznał, przeżył piękne życie, o jakim nie śniłaby większość z nas. Obawia się jedynie tego, że stanie się bezradny i niedołężny.

Biolog postanowił zadbać o siebie. Zaczął od zmiany diety. "Jem ser oraz ryby i ogólnie rzecz biorąc, w ciągu ostatnich kilku lat stałem się raczej wegetarianinem, choć nie myślałem, że kiedykolwiek nim będę" - tłumaczył w jednym z wywiadów. Dodał, że od kilku miesięcy bardzo rzadko sięga po jakiekolwiek mięso i nie widzi powodu, dla którego nie miałby dożyć 100 lat.

Jedzenie czerwonego mięsa

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej opublikowało wstrząsający raport. Zdaniem dietetyków regularne spożywanie czerwonego mięsa (wieprzowina, wołowina, cielęcina, jagnięcina, baranina i dziczyzna) zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów.

Wyniki badań potwierdza raport Międzynarodowej Agencji Badań nad rakiem. Czerwone mięso zakwalifikowano do grupy A2, czyli do produktów zwiększających ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. "Zależność pomiędzy spożyciem czerwonego mięsa a występowaniem nowotworów zaobserwowano dla raka jelita grubego, trzustki i gruczołu krokowego" - czytamy w raporcie. Eksperci zalecają, aby mięso zastąpić białkiem pochodzenia roślinnego, np. warzywami strączkowymi czy orzechami.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także