PoradyLajfhakiBez noża i bałaganu. 5-minutowy trik na zdjęcie łusek z ryby

Bez noża i bałaganu. 5‑minutowy trik na zdjęcie łusek z ryby

Jak pozbyć się łusek z ryby?
Jak pozbyć się łusek z ryby?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lisa Chip
15.12.2023 11:11

Boże Narodzenie jest tuż za rogiem, a na twojej liście przygotowań znajduje się tyle rzeczy, że nie wiesz już, co robić? Pomożemy ci. Podpowiadamy, jak szybko i efektywnie obrać rybę z łusek. Przyda ci się jedno, na pierwszy rzut oka niepozorne, narzędzie. Z pewnością masz je już w domu.

Ryba to danie, które co roku pojawia się na twoim świątecznym stole? Wedle tradycji, powinna być ona cała i z łuskami. W dzisiejszych czasach, kiedy coraz więcej osób zwraca uwagę na ekologiczny styl życia i dobro zwierząt, Polacy coraz rzadziej decydują się na zakup gotowych ryb, które można od razu włożyć do piekarnika. Coraz więcej sklepów oferuje całe ryby, które należy samodzielnie oczyścić.

Myśl o samodzielnym oczyszczeniu ryby napawa cię obrzydzeniem? Może się wydawać, że to trudne i żmudne zadanie, ale prawda jest taka, że oskalpowanie ryby jest łatwiejsze, niż myślisz. Wyjaśniamy, jak to zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować się do oczyszczenia ryby?

Zanim przystąpisz do usuwania łusek z ryby, należy się do tego dobrze przygotować. Zacznij od obfitego opłukania ryby pod zimną wodą, co pozwoli usunąć śluz z łusek. Ryby mogą być śliskie i trudne do utrzymania, zwłaszcza gdy są jeszcze oślizłe. Nie śpiesz się. Pozwól wodzie płynąć przez kilka minut. Dzięki niej łuski się nieco poluzują. Po usunięciu śluzu kontynuuj płukanie ryby. Możesz ją przytrzymać lub zostawić pod bieżącą wodą, gdy będziesz zajmować się innymi rzeczami. Pamiętaj, aby dokładnie wypłukać każdy bok ryby.

Następnie umieść rybę na jakiejś warstwie ochronnej, np. na folii spożywczej, która "złapie" łuski, gdy będziesz je usuwać. W ten sposób sprzątanie będzie dużo łatwiejsze i wygodniejsze. Teraz już możesz zabrać się bezpośrednio do obierania ryby z łusek. Najłatwiej i najwygodniej zrobisz to za pomocą... tarki.

Magiczne narzędzie do usuwania łusek

Tarka to jeden z tych przyrządów kuchennych, bez których ciężko wyobrazić sobie gotowanie. Większość z nas ma ją w domu. Mało kto wie, ale rybę można obrać za pomocą... tarki. Jak to zrobić? Wystarczy, że weźmiesz tarkę i przyłożysz ją do ryby grubą stroną. Usuń łuski grubą częścią, przesuwając ją z jednej strony na drugą. Upewnij się, że nie pozostała ani jedna. W razie potrzeby jeszcze raz przetrzyj rybę tarką. Mniejsze łuski możesz usunąć za pomocą drugiej strony tarki, która ma mniejsze otwory. I tyle! Na końcu, opłucz rybę i osusz ją ręcznikiem papierowym.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także