PoradyOrganizacjaDo którego kosza powinno trafić zepsute jedzenie? Wiedzą tylko nieliczni

Do którego kosza powinno trafić zepsute jedzenie? Wiedzą tylko nieliczni

Zepsuta kanapka
Zepsuta kanapka
Źródło zdjęć: © Getty Images, | Kinga Krzeminska
24.01.2024 17:59, aktualizacja: 24.01.2024 18:09

Bardzo często kupujemy zbyt dużo produktów, których potem nie jesteśmy w stanie zjeść. W efekcie marnujemy pieniądze, ponieważ psujące się jedzenie trafia do kosza. To ogromny problem nie tylko dla naszego portfela, ale także środowiska. Gdzie powinniśmy wyrzucać zepsute jedzenie?

Mało kto potrafi kupić tylko tyle, ile naprawdę potrzebuje. Promocje i okazyjne ceny działają na nas jak magnes, przez co w naszym koszyku ląduje zbyt dużo produktów, których nie nadążamy jeść. Potem data przydatności do spożycia goni, przez co jedzenie musi już trafić do kosza. Jak poprawnie je segregować?

Dlaczego jedzenie się psuje?

Regularne porządki w szafkach kuchennych oraz lodówce to konieczna podstawa, która sprawia, że nie narażamy się na zjedzenie nieświeżych pokarmów. Według statystyk rocznie wyrzucamy jedzenie o wartości aż 600 zł. Te pieniądze moglibyśmy zainwestować lepiej. Przyczyn wyrzucania jedzenia jest wiele, a głównym winowajcą jesteśmy my sami podczas robienia zakupów. Brak planowania oraz kupowanie pod wpływem emocji, to najwięksi sprzymierzeńcy marnotrawstwa, tak samo, jak nieumiejętne wykorzystanie produktów w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Równie częstym powodem wyrzucania jedzenia jest także to, że w naszej lodówce mamy za wiele produktów. Wtedy nie wiemy czego nam potrzeba, przez co nasze zakupy zamieniają się w całkowicie niepotrzebną loterię. Gotowanie oraz planowanie posiłków dla określonej liczby domowników jest niezwykle ważne, jeśli mamy dość wyrzucania pieniędzy w błoto, a w zasadzie do kosza. Mało kto potrafi tak połączyć w potrawie dostępne produkty, aby przyrządzić smaczny posiłek i zdążyć przed upływem terminu ważności.

Gdzie wyrzucić zepsute jedzenie?

Dla większości z nas odpowiedź jest prosta, ponieważ zepsute jedzenie wyrzucamy do kosza, ale do jakiego? Nie każdy zdaje sobie sprawę, że nie możemy zapakować wszystkich starych produktów do jednego pojemnika, ponieważ obowiązuje nas segregacja śmieci. Do wyboru mamy kosz na odpady zmieszane oraz ten przeznaczony na śmieci BIO w kolorze brązowym, ale jak zrobić to poprawnie?

Do pojemnika BIO powinny trafić zepsute warzywa oraz owoce, ale bez folii lub papierowych opakowań. W tym koszu umieścimy także nieświeże pieczywo, makaron, kasze oraz mąkę, z którymi już nic nie da się zrobić. Natomiast do czarnego worka na odpady zmieszane powinny trafić produkty garmażeryjne, nabiał, mięso, jak również gotowce obiadowe. Tam również wyrzućmy przeterminowane ciasta, słodycze oraz słone przekąski.

Niewiele osób wie, że można tym porządkom zapobiec, kiedy data ważności jedzenia jeszcze nie minęła. Wszystko, co musimy zrobić to zanieść produkty do miejscowego Banku Żywności, który przekaże je najbardziej potrzebującym osobom. W oddawaniu nadwyżki jedzenia jest ważna zasada, której koniecznie należy przestrzegać. Trafiające tam pożywienie musi mieć jeszcze minimalnie dwa dni przydatności do spożycia.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także