PoradyDomowe trikiJuż wiem, dlaczego wędlina szybko lądowała w koszu. Więcej nie popełnię błędu

Już wiem, dlaczego wędlina szybko lądowała w koszu. Więcej nie popełnię błędu

Dzięki temu sposobowi moja wędlina jest zawsze świeża
Dzięki temu sposobowi moja wędlina jest zawsze świeża
Źródło zdjęć: © Freepik

02.01.2024 08:26, aktual.: 02.01.2024 10:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wędliny, mimo zmieniających się trendów żywieniowych, nadal są niezwykle popularne. Pachnące, świeże oraz soczyste kuszą nas za sklepowych gablot, przez co często kupujemy ich zbyt dużo. Po powrocie do domu wkładamy je bez zastanowienia do lodówki, a mało kto zwraca uwagę na sposób, który może przedłużyć jej trwałość.

Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że przez lata popełniamy te same błędy. Tak właśnie jest w przypadku przechowywania wędliny, która ku naszemu zdziwieniu szybciej ląduje w koszu niż na kanapce. Jeśli jesteś jej smakoszem, to koniecznie musisz pamiętać o kilku istotnych zasadach, a zawsze będzie pyszna i świeża.

Jak nie przechowywać wędliny?

Wędlina dostępna w sklepach bardzo często jest pakowana w folię lub plastikowe opakowanie, które jest poręczne. Dzięki niemu z łatwością sięgasz po wybrany rodzaj szynki i idziesz dalej, bez najmniejszego cienia wątpliwości. Po zakupach często nie wyjmujesz wędliny z opakowania, a po prostu umieszczasz w lodówce i otwierasz, kiedy masz na to ochotę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To ogromny błąd, przez który szynka nabiera wilgoci i zaczyna gnić, często jeszcze zanim zdążysz jej spróbować. Jeśli po powrocie do domu przekładasz wędlinę do folii aluminiowej, to wcale nie robisz dobrze. Taka praktyka również prowadzi do błyskawicznego psucia się mięsa, które owinięte w folię ma słaby dostęp do powietrza. To z tego powodu pojawia się na niej charakterystyczny śluz, który jest jasnym sygnałem, że wędlina już gnije.

W czym trzymać wędlinę?

Wędlina musi być koniecznie przechowywana w lodówce, ponieważ niska temperatura zahamowuje procesy psucia mięsa. Najlepiej, jeśli temperatura w niej panująca będzie wynosić między 2 a 6 stopni Celsjusza. Jakie opakowanie na wędlinę wybrać? Z pewnością się nad tym zastanawiasz, skoro folia oraz plastik nie wchodzą w grę. Wiele osób coraz częściej wybiera szklane pojemniki, które wyglądają niezwykle estetycznie i są wygodne w użyciu. Sprawdzą się one tylko do wędlin suszonych lub wędzonych, których smak zmieni się, kiedy będą mieć ograniczony dostęp do powietrza.

Wędlinę po zakupie owiń w papier lub opakowanie z niego wykonane. Jest to najlepsze tworzywo, które błyskawicznie wchłonie w swoją strukturę nadmiar wody. Dzięki temu szynka będzie świeża, a ty będziesz mógł się nią delektować dłużej.

Oprócz lodówki oraz opakowania na świeżość wędliny ma ogromny wpływ to, w jakiej formie ją kupimy. Zazwyczaj decydujemy się na tę krojoną, ponieważ potem sami nie musimy siłować się z kawałkiem mięsa w domu. W sklepach ekspedienci zrobią do szybko, a nawet na konkretną grubość oraz wielkość plasterków, mało kto sam umiałby to zrobić. Kupowanie wędliny w plasterkach to ogromny błąd, ponieważ szybko straci świeżość. Lepiej jest kupić szynkę w kawałku i samodzielnie ją kroić, a wtedy szybko zobaczysz różnicę w jej trwałości.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także