PoradyKiedy męczy mnie kaszel robię domowy syrop. Wcale nie z cebuli

Kiedy męczy mnie kaszel robię domowy syrop. Wcale nie z cebuli

Syrop z babki lancetowatej.
Syrop z babki lancetowatej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach
29.12.2023 09:06

Suchy, uporczywy kaszel to jedna z dolegliwości, która szczególnie często dotyka nas zimą. Poznaj przepis na naturalny i skuteczny syrop, który złagodzi objawy kaszlu i wzmocni twoją odporność. I nie, nie jest to syrop z cebuli.

Warunki pogodowe panujące zimą sprzyjają rozprzestrzenianiu się chorób i infekcji. Większość z nas "rozkłada się" właśnie o tej porze roku. Cierpimy z powodu uporczywego kaszlu, bólu gardła czy kataru. W aptekach znajdziesz mnóstwo preparatów zapobiegających przeziębieniu, jednak część z nich działa przeciwobjawowo, nie lecząc przyczyny.

Na szczęście, jest na to sposób. Poznaj przepis na domowy syrop na przeziębienie, który wyleczy cię z suchego kaszlu. Wystarczy, że zaopatrzysz się w zioło, które znajdziesz w każdej aptece. Wydasz nie więcej niż sześć złotych za opakowanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka lacentowata. Chwast, który leczy

Babka lancetowata, nazywana także języczkami polnymi to chwast, który pojawia się na łąkach, polach, a nawet w ogrodach. Mało kto wie, ale ta niepozorna roślina wyróżnia się działaniem prozdrowotnym. Okłady z babki obkurczają naczynia krwionośne i zmniejszają opuchliznę, np. na nogach. W medycynie ludowej wykorzystywano ją jako środek przeciwzapalny i przeciwbakteryjny.

Nasze babcie przyrządzały z niej syrop na kaszel i przeziębienie. Działał równie skutecznie jak ten z cebuli, jednak w przeciwieństwie do niego, jest pozbawiony charakterystycznego, ostrego posmaku. Specyfik sprawdzi się w przypadku męczącego, suchego kaszlu, osłabienia organizmu czy nieżytu nosa.

Jak przygotować syrop z babki lancetowatej?

Przygotowanie domowego syropu na przeziębienie jest naprawdę proste. Potrzebujesz opakowania babki lancetowatej. Kupisz ją w każdej aptece i wydasz nie więcej niż sześć złotych. Oprócz zioła potrzebny ci będzie dobrej jakości miód, cukier, woda oraz imbir.

Liście zgnieć w moździerzu lub młynku do kawy. Zalej je szklanką wody i zagotuj. Kiedy napar nieco ostygnie, dodaj do niego trzy kopiaste łyżki miodu, pół szklanki cukru oraz łyżeczkę imbiru startego na tarce. Tak przygotowany syrop jest od razu gotowy do użycia. Przelej go do czystego i wyparzonego słoiczka. Zażywaj go w trakcie przeziębienia lub kiedy męczy cię kaszel. Jak często przyjmować syrop? Trzy razy dziennie po jednej łyżce stołowej.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także