Łasuchy świętują Dzień Ciasta. Oto patenty, dzięki którym słodki wypiek zawsze się uda

Jeżeli kochasz słodkości, to dzisiejsze święto jest idealne dla ciebie. 26 listopada to Dzień Ciasta! Tym razem słodki dodatek do kawy jest zupełnie uzasadnionym wyborem. Skoro mowa o wypiekach, to warto przypomnieć najważniejsze kwestie dotyczące pieczenia. Z nimi każde ciasto się uda.

Wyciąganie wypieku z piekarnika.26 listopada to Dzień Ciasta.
Źródło zdjęć: © Freepik | freepik
SKOMENTUJ

Dawno temu, gdy ludzie nie mieli aż takiego dostępu do gotowych przekąsek i słodyczy, gospodynie regularnie piekły sporo ciast. Łakocie były podawane głównie w niedzielę jako forma uczczenia świętego dnia poprzez obdarowanie bliskich czymś smacznym. Z czasem zaczęto kupować gotowe produkty, a pieczenie ciast odeszło nieco w zapomnienie. Ostatnio wraca jednak do łask, więc warto przypomnieć kilka podstawowych zasad, dzięki którym twoje wypieki będą zawsze idealne.

Pieczenie ciasta bez wpadek. O czym należy zawsze pamiętać?

Wypieki mogą być formą relaksu po ciężkim dniu w pracy. Inaczej jest, gdy w pośpiechu próbujemy zrobić masę na biszkopt, który finalnie okaże się twardym kapciem niezdatnym do spożycia. Wystarczy znać kilka podstawowych zasad, a taka sytuacja już więcej nie będzie mieć miejsca.

Pierwsza, dość banalna sprawa, to dobrej jakości składniki. Jeśli jajka nie są pierwszej świeżości, a mąka wietrzy się w naszej szafce od miesiąca, ciężko wymagać, by powstało z tego arcydzieło cukiernicze. Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową, zimne masło i jajka nie będą pracować w ten sam sposób co te ogrzane.

Kolejny punkt na liście to odpowiednie łączenie składników. Prostym przykładem jest dorzucanie mąki do ubitych białek. Zawsze rób to porcjami, by nie stracić na puszystości. Dodatkowo mieszaj całość drewnianą łyżką, a nie mikserem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czyszczenie zlewu za pomocą kuchennych produktów

Mały błąd, który skazuje twój wypiek na porażkę

Notoryczny błąd, który popełnia większość osób, to wstawianie blachy do nienagrzanego piekarnika. Jeśli tak robisz, składniki się podgrzeją, ale nie proces pieczenia nie przebiegnie prawidłowo. Efektem tego będzie opadnięcie, zakalec czy twardnienie ciasta. Zawsze czekaj, aż komora nagrzeje się do wyznaczonej temperatury i dopiero wtedy wkładaj ciasto. Czasami taka mała zmiana to klucz do udanego wypieku.

Mieszanie ciasta na biszkopt.
Mieszanie ciasta na biszkopt wymaga zachowania kilku zasad. © Freepik | pixel-shot.com

Nie rób niczego "na oko". Skoro w przepisie podano taką, a nie inną ilość składników, to znak, że nie wolno zmieniać ich proporcji. Ponadto nie skracaj czasu wyrabiania czy pieczenia, bo autor przepisu dokładnie wie, ile czasu należy poświęcić na wypiek. Jeśli zaś chodzi o zamienniki produktów, są one dozwolone, lecz muszą być bardzo zbliżone do oryginałów. Świetnym przykładem jest zmiana masła na margarynę, właściwością są te same, lecz smak ciasta będzie zupełnie inny. Jeśli zależy ci na doskonałym smaku, nie oszczędzaj na składnikach.

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo