Nie tylko miód. Te produkty też się nie zepsują
Czasami, otwierając coś do jedzenia, zastanawiasz się, czy za dwa dni będzie to zdatne do spożycia. Produkty, w zależności od przetworzenia i ilości wody w składzie, mogą przetrwać wiele lat bez żadnego uszczerbku. Sprawdź listę rzeczy, które mogą stać w twojej szafce przez wiele lat, a i tak się nie zepsują.
27.01.2024 17:25
Czu uwierzysz, że podczas ostatnich badań na Antarktydzie znaleziono mały pakunek, który okazał się ciastem z owocami. Po rozmrożeniu deser wyglądał i pachniał bardzo dobrze, a po krótkich badaniach naukowcy doszli do wniosku, że to pozostałość po brytyjskiej ekspedycji, która miała miejsce 100 lat wcześniej! Ciasto to nie jedyny taki przypadek w historii, gdzie jedzenie jest zdatne do spożycia po bardzo, bardzo długim czasie.
Produkty spożywcze, które się nie psują
Zacznijmy od dobrze znanego miodu, który niejednokrotnie udowodnił nam, że potrafi przetrwać nawet plagi egipskie. Kilka lat temu grupa badaczy odnalazła naczynie w starym grobowcu, który liczy sobie trzy tysiące lat! Wewnątrz glinianej misy znaleziono złoty płyn, który okazał się miodem. Miał idealną konsystencję i nadawał się do spożycia! Niekiedy w grobowcach odnajdywano również paczki nasion, które mimo wysuszenia również były zdatne do spożycia. To wszystko zasługa zawartych w nich cukrów, które zabezpieczają produkt przed zepsuciem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Choć może nam się wydawać, że tylko suche produkty są zdatne do długiego przechowywania, to okazuje się, że płyny również mają wydłużony termin przydatności. Pierwszy produkt, który po otwarciu może przetrwać nawet do trzech lat, jest sos sojowy. Kolejny produkt, który nie może się zepsuć to ocet kuchenny. Używamy go w niewielkich ilościach, dlatego jedna butelka może nam wystarczyć nawet na kilka lat.
Co jeszcze warto mieć w kuchennych szafkach?
Sól to naturalny konserwant, dlatego ciężko ją posądzać o zepsucie. Dawno temu wykorzystywano ją do konserwacji mięsa, które jak wiemy, po kilku dniach zaczyna się rozkładać. Posolone płaty mogły przeleżeć jakiś czas, a dalej były zdatne do spożycia. Drugi popularny konserwant to cukier. Ten również ma działanie stopujące namnażanie bakterii i grzybów.
Skoro jesteśmy w temacie łakoci, to trzeba przyznać, że gorzka czekolada to taki słodycz, który bardzo ciężko zepsuć. Jeśli ma w składzie dużo masy kakaowej i jej nie otwieramy, może przeleżeć nawet kilka lat w naszej szufladzie. Na sam koniec warto wspomnieć o kawie rozpuszczalnej. Masa kawowa jest tak przetworzona, że jeśli będzie przechowywana w niskiej temperaturze, to może przetrwać nawet kilka lat bez zajęcia się pleśnią.