PoradyDomowe trikiWłóż na dno słoika. Już nigdy nie połamiesz zębów na świątecznych pierniczkach

Włóż na dno słoika. Już nigdy nie połamiesz zębów na świątecznych pierniczkach

Świąteczne pierniczki będą miękkie
Świąteczne pierniczki będą miękkie
Źródło zdjęć: © Pixabay | utroja0

12.12.2023 12:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Boże Narodzenie to czas przygotowań do najważniejszych świąt w roku. Wielu nie wyobraża ich sobie bez pachnących, smacznych i kolorowych pierniczków. Jednak często — zamiast skruszeć — twardnieją, przez co ich jedzenie staje się ryzykowne dla naszego uzębienia i portfela.

Pieczenie pierniczków to już tradycja, która na stałe zagościła w wielu polskich domach. Samo ich przygotowanie dostarcza wiele radości, a szczególnie kiedy przygotowujemy je razem z dziećmi. Dzięki foremkom do pierników zyskują one świąteczne kształty, a przepisów na nie jest od groma. Jednak często twardnieją, przez co nie zachęcają do jedzenia. Okazuje się, że w prosty sposób można temu zaradzić.

Jak zrobić miękkie pierniczki bożonarodzeniowe?

Z pewnością każdy zna ten charakterystyczny korzenny zapach, który unosił się po domu od najmłodszych lat. Był znakiem, że zbliża się do nas długo wyczekiwany czas w roku. Do dziś wielu ma swój sprawdzony przepis na pierniczki, dzięki któremu wychodzą idealne. Dla każdego oznacza on zupełnie co innego, ponieważ jedni wolą miękki piernik, a drudzy trochę twardszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sekretnym składnikiem naszych mam i babć jest sztuczny miód, dzięki któremu ciasto piernikowe zawsze wyjdzie kruche. Zazwyczaj wybierając miód, omijamy go szerokim łukiem, ponieważ nie służy naszemu zdrowiu. To dobry nawyk, ale nie podczas pieczenia pierniczków, ponieważ nie wyjdą one dobre, jeśli użyjemy prawdziwego miodu. Pod wpływem wysokiej temperatury pieczenia jego właściwości wyparują, a ciasto na pierniczki wyjdzie twarde.

Nie bez znaczenia jest także receptura na ciasto. Wielu kupuje gotowe mieszanki w sklepie, które są szybkie w wykonaniu, ale niestety mało smaczne. Ogromną popularnością cieszy się ciasto na pierniczki dojrzewające, które należy przygotować do kilku tygodni przed Bożym Narodzeniem. Nie ma obaw, że się zepsuje, ponieważ piernik im starszy, tym smaczniejszy. Sięgnij po ten przepis, a z pewnością się nie zawiedziesz.

Jak przechowywać pierniczki?

Kiedy są już upieczone i udekorowane, trzeba znaleźć dla nich odpowiednie miejsce. Najlepiej sprawdzi się do tego słoik, który jest szczelny. Dzięki temu do ciasta nie dostanie się powietrze, a świąteczne pierniczki spokojnie zmiękną na czas. Natomiast jeśli już na tym etapie masz obawy lub wiesz, że twoje ciasteczka są twarde, to połóż na dnie słoja kawałek razowego chleba. Błyskawicznie wchłonie on wilgoć i sprawi, że pierniczki będą miękkie.

Tak samo zadziała kawałek jabłka, który również zmiękczy pierniczki, ale też nada im ciekawego smaku. Co ciekawe, cytryna wykazuje podobne działanie na ciasto piernikowe, a już jeden plasterek sprawi, że zasmakują każdemu — bez braków w uzębieniu.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także