Dodaj do kawy, a będzie o niebo lepsza. Sekretny składnik jest w każdym domu
08.12.2023 15:09
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Filiżanka czarnej kawy o poranku może uratować twój nastrój po ciężkiej nocy. Ten aromatyczny napar najlepiej przygotowywać ze świeżo mielonych ziaren. Grupa naukowców zabrała głos w sprawie tego, jak poprawnie przygotować czarną kawę. Znacząca różnica to sposób mielenia ziaren przed parzeniem. Jeden dodatek zmienia wszystko.
Mała czarna czy kawa z dodatkami – jaka jest twoja ulubiona wersja tego aromatycznego napoju? Podstawą każdej z nich jest dobrze przygotowany napar z mielonych ziaren kawowca. Choć każdy ma swoje preferencje, to warto od czasu do czasu zmienić sposób przygotowania kawy. Zacznij od małych zmian, które nie będą zabierać dużo czasu, a mogą kompletnie odmienić smak naparu.
Od dziś będziesz mielić kawę tylko w ten sposób
Po wsypaniu ziaren do młynka zatrzymaj się na moment i złap za czajnik. Dolej do kawy minimalną ilość wody i dopiero wtedy rozpocznij mielenie. Choć brzmi to dość dziwnie, to właśnie radzą naukowcy, którzy wzięli na tapet różne sposoby mielenia kawy. Ich zdaniem dodatek płynu wpływa na proces tarcia. Podczas mielenia suchych ziaren wytwarza się coś na wzór energii elektrycznej działająca na cząsteczki, które zaczynają się wytrącać. Dodanie płynu zmniejsza tarcie, przez co smak zostaje bardziej intensywny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warto wypróbować ten sposób we własnej kuchni, gdyż wodę ma każdy z nas, a próba jej dodania może sprawić, że napar zyska jeszcze większą głębię. Naukowcy są zdania, że mielenie z wykorzystaniem wody znacząco poprawia smak przez uniknięcie nadmiernego tarcia ziaren o młynek. Sposób był przetestowany na różnych rodzajach ziaren, które w zależności od pochodzenia zachowywały się zupełnie inaczej w trakcie mielenia, lecz dodatek wody zawsze wpływał na poprawę smaku.
Mielenie kawy z użyciem wody ma jedną zasadniczą wadę, o której należy pamiętać. Nie możesz przygotowywać miazgi na zapas, bo błyskawicznie pokryje się pleśnią. Wszystko przez dodatek płynu, który tworzy dobre warunki do rozwoju grzyba. Podobnie w przypadku młynka, który po każdym mieleniu trzeba dokładnie umyć. Sposób będzie uciążliwy dla osób, które mielą ziarna w większej ilości, by mieć je zawsze pod ręką.
Jak zaparzyć idealną kawę?
Przygotowanie kawy można podzielić na kilka etapów. Pierwsze to wybór ziaren i odpowiednie mielenie, najlepiej z użyciem wody. Następnie należy przełożyć ziarna na filtr i wykonać przelew z użyciem gorącej wody, która ma ok. 92-95 stopni Celsjusza. Wrzątek zabija naturalny smak kawy, dlatego należy odczekać kilka minut, aż woda nabierze odpowiedniej temperatury. Przelew rób wolno, by woda miała czas otulić zmielone ziarna i wydobyć całą esencję kawy. Jak widać, nie potrzebujesz ekspresu za kilka tysięcy, by móc się rozkoszować idealnym naparem.