Posłuchałam pszczelarza. Więcej nie wstawię miodu do kuchennej szafki
Miód może stać nawet kilka lat w zamkniętym pudełku, a w dalszym ciągu będzie gotowy do spożycia. Pewien pszczelarz oznajmił, że mimo swojej wytrzymałości, miód może stracić część swoich wartości, jeśli jest przechowywany w niewłaściwych warunkach.
20.01.2024 | aktual.: 20.01.2024 19:06
To, jak powinno się przechowywać żywność, jest dość problematycznym tematem. Z reguły producenci umieszczają instrukcję na opakowaniu, lecz nie każdy się do niej stosuje. Temat dotyczy wszelakiej spożywki, w tym miodu. Większość ludzi trzyma go w złym miejscu, przez co stopniowo traci wszystkie swoje wartości. Poniżej wypisaliśmy powszechne błędy, o których musisz wiedzieć!
Gdzie przechowywać miód?
Nie ma lepszej osoby, która powiedziałaby ci wszystko o miodzie, niż pszczelarz. Pan Wojciech Margowniczy twórca kanału "Pszczelarz z Wąchocka" na platformie TikTok postanowił odpowiedzieć na nurtujące pytania swoich widzów. Większość chciała wiedzieć, czy przechowywanie miodu w temperaturze pokojowej jest bezpieczne oraz jakie miejsce w kuchni będzie najbardziej odpowiednie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jego zdaniem miód najlepiej zachowuje się w temperaturze 18 stopni Celsjusza, co jest niższą temperaturą, niż zazwyczaj spotykamy w domach. Z tego właśnie powodu mężczyzna tłumaczy, że trzymanie miodu w kuchennej szafce czy bezpośrednio na blacie jest fatalnym wyborem. Zamiast tego proponuje spiżarnię, lodówkę czy piwnicę. Kolejną zbrodnią dla miodu jest trzymanie go w pobliżu źródła ciepła, jak kuchenka gazowa, piekarnik czy grzejnik. Miód na blacie może być dodatkowo ogrzewany przez bezpośrednie promienie słoneczne, które wpadają do środka pomieszczenia, a to jeszcze bardziej pogarsza jego jakość.
Czy miód jest niezniszczalny?
Wielu uważa, że niezależnie od panujących warunków w domu, miód nie jest w stanie się popsuć. Jest to kompletna bzdura, gdyż każdy pszczelarz wie, że są takie rodzaju miodu (np. rzepakowy, kwiatowy, nawłociowy), które w nieodpowiednich warunkach mogą poddać się procesowi fermentacji.
Pan Wojciech uważa, że dobrej jakości miód, który jest trzymany w odpowiedniej temperaturze bardzo ciężko popsuć. Czasami produkt sam w sobie jest wadliwy i nawet najlepiej pielęgnowany słoik może ulec fermentacji. Dzieje się tak głównie w przypadku miodów z dużą zawartością wody, które zostały źle odwirowane. W takim wypadku nie możesz obarczać się winą, gdyż taki produkt jest już na stałe uszkodzony i zaraz po zakupie będzie niesmaczny i niezdatny do spożycia.
Pan Wojtek odpowiedział na jeszcze jeden ciekawy komentarz, który dotyczył miodu odkrytego podczas badań archeologicznych. Miał on tysiące lat i w dalszym ciągu miał dobry smak i wyglądał jak świeży. Zdaniem pszczelarza był on pozbawiony wartości, a za to miał w sobie mnóstwo HMF, czyli hydroksymetylofurfuralu, związku, który nie jest bezpieczny dla człowieka. Lekarze twierdzą, że spożywanie go w nadmiarze powoduje mutacje genowe.