Posłuchałam pszczelarza. Więcej nie wstawię miodu do kuchennej szafki

Miód może stać nawet kilka lat w zamkniętym pudełku, a w dalszym ciągu będzie gotowy do spożycia. Pewien pszczelarz oznajmił, że mimo swojej wytrzymałości, miód może stracić część swoich wartości, jeśli jest przechowywany w niewłaściwych warunkach.

Czy miód może się zepsuć?Czy miód może się zepsuć?
Źródło zdjęć: © Getty Images | jopstock
SKOMENTUJ

To, jak powinno się przechowywać żywność, jest dość problematycznym tematem. Z reguły producenci umieszczają instrukcję na opakowaniu, lecz nie każdy się do niej stosuje. Temat dotyczy wszelakiej spożywki, w tym miodu. Większość ludzi trzyma go w złym miejscu, przez co stopniowo traci wszystkie swoje wartości. Poniżej wypisaliśmy powszechne błędy, o których musisz wiedzieć!

Gdzie przechowywać miód?

Nie ma lepszej osoby, która powiedziałaby ci wszystko o miodzie, niż pszczelarz. Pan Wojciech Margowniczy twórca kanału "Pszczelarz z Wąchocka" na platformie TikTok postanowił odpowiedzieć na nurtujące pytania swoich widzów. Większość chciała wiedzieć, czy przechowywanie miodu w temperaturze pokojowej jest bezpieczne oraz jakie miejsce w kuchni będzie najbardziej odpowiednie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sztuczki marketingowe, jakie stosuje na nas Biedronka

Jego zdaniem miód najlepiej zachowuje się w temperaturze 18 stopni Celsjusza, co jest niższą temperaturą, niż zazwyczaj spotykamy w domach. Z tego właśnie powodu mężczyzna tłumaczy, że trzymanie miodu w kuchennej szafce czy bezpośrednio na blacie jest fatalnym wyborem. Zamiast tego proponuje spiżarnię, lodówkę czy piwnicę. Kolejną zbrodnią dla miodu jest trzymanie go w pobliżu źródła ciepła, jak kuchenka gazowa, piekarnik czy grzejnik. Miód na blacie może być dodatkowo ogrzewany przez bezpośrednie promienie słoneczne, które wpadają do środka pomieszczenia, a to jeszcze bardziej pogarsza jego jakość.

Czy miód jest niezniszczalny?

Wielu uważa, że niezależnie od panujących warunków w domu, miód nie jest w stanie się popsuć. Jest to kompletna bzdura, gdyż każdy pszczelarz wie, że są takie rodzaju miodu (np. rzepakowy, kwiatowy, nawłociowy), które w nieodpowiednich warunkach mogą poddać się procesowi fermentacji.

Pan Wojciech uważa, że dobrej jakości miód, który jest trzymany w odpowiedniej temperaturze bardzo ciężko popsuć. Czasami produkt sam w sobie jest wadliwy i nawet najlepiej pielęgnowany słoik może ulec fermentacji. Dzieje się tak głównie w przypadku miodów z dużą zawartością wody, które zostały źle odwirowane. W takim wypadku nie możesz obarczać się winą, gdyż taki produkt jest już na stałe uszkodzony i zaraz po zakupie będzie niesmaczny i niezdatny do spożycia.

Pan Wojtek odpowiedział na jeszcze jeden ciekawy komentarz, który dotyczył miodu odkrytego podczas badań archeologicznych. Miał on tysiące lat i w dalszym ciągu miał dobry smak i wyglądał jak świeży. Zdaniem pszczelarza był on pozbawiony wartości, a za to miał w sobie mnóstwo HMF, czyli hydroksymetylofurfuralu, związku, który nie jest bezpieczny dla człowieka. Lekarze twierdzą, że spożywanie go w nadmiarze powoduje mutacje genowe.

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo