PoradyPodgrzewając pierogi, przypaliłam patelnię. Uratowała ją mikstura babci Jadzi

Podgrzewając pierogi, przypaliłam patelnię. Uratowała ją mikstura babci Jadzi

Przypalona patelnia
Przypalona patelnia
Źródło zdjęć: © Gettyimages | Andrii Atanov

25.12.2023 15:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Patelnia, na której coś smażyłeś, przypaliła się i stała się trudna do wyczyszczenia? Nie tylko ty masz z tym kłopot. Ta sytuacja jest koszmarem dla wielu gospodyń domowych. Czasami zdarza się, że nawet płyn do naczyń nie jest w stanie poradzić sobie z takim zanieczyszczeniem, a zmywarka jest bezradna wobec takiego stopnia zabrudzenia. Co wtedy? Mamy sposób!

Patelnia niezmiennie straszy swoim wyglądem, przypominając o niepowodzeniu w kuchni? W takim przypadku warto skorzystać z prostego, domowego sposobu na czystą patelnię. Wystarczy dodać kilka kropli do płynu do naczyń, a następnie dokładnie wyszorować patelnię.

Nieestetyczny czarny osad na patelni jest efektem kilku sekund nieuwagi i zbyt wysokiej temperatury. Ten widok potrafi spędzić sen z powiek niejednej osoby, która gotuje. W poszukiwaniu rozwiązania, wielu z nas sięga po kolejne sklepowe detergenty, mając nadzieję, że tym razem uda się usunąć uporczywe zabrudzenie. Tymczasem pomoc często czeka w kuchennej szafce.

Jak wyczyścić mocno przypaloną patelnię?

Spróbuj domowej pasty czyszczącej. Na pierwszy rzut oka, doczyszczenie takiej patelni wydaje się być zadaniem niemal niewykonalnym. Nie warto jednak od razu rezygnować i pozbywać się patelni. Istnieją proste i skuteczne metody, które poradzą sobie z zabrudzeniami nie tylko na powierzchni patelni, ale również na jej spodzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przypalona patelnia - jak ją odratować?

Doświadczone gospodynie domowe często radzą sobie z brudną patelnią, sięgając po sodę oczyszczoną. Na bazie tego produktu, w kilka chwil można przygotować czyszczącą pastę. Wystarczy połączyć sodę z odrobiną wody, aż uzyskamy gęstą papkę. Całość można wzbogacić dodatkowo kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń, który rozpuści tłuszcz. Następnie pozostaje już tylko dokładne wyszorowanie patelni.

Można również rozsmarować pastę z sody oczyszczonej na spodzie patelni i pozostawić na kilka godzin. Następnie wystarczy wyszorować spód naczynia i dokładnie zmyć ciepłą wodą. Po takim zabiegu patelnia będzie wyglądać jak nowa. Nie wierzysz? Sam spróbuj.

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak wyczyścić zapieczoną patelnię?

Spróbuj połączyć płyn do naczyń z octem i dokładnie wyszorować. Przypaloną patelnię należy zanurzyć w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie dodać do niej około 4 łyżki octu i delikatnie wymieszać z płynem do naczyń. Po odczekaniu kilku minut ostrożnie przetrzyj miękką stroną gąbki te obszary, z którymi masz największy kłopot w czyszczeniu. Kolejnym krokiem jest spłukanie i umycie patelni przy użyciu płynu do naczyń. I gotowe! Twoja patelnia jest czysta i gotowa do kolejnego użycia.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także