InspiracjePomysłyPorównał parzenie kawy do wybuchu wulkanu i odkrył sekret idealnego espresso

Porównał parzenie kawy do wybuchu wulkanu i odkrył sekret idealnego espresso

Aromatyczna filiżanka kawy o poranku to najlepszy początek dnia, ale też idealny pretekst do towarzyskich spotkań. Espresso, latte oraz flat white to tylko niektóre z kaw, jakie mamy do wyboru. Według badaczy kluczem do ich intensywnego smaku wcale nie jest metoda parzenia.

Kobieta z filiżanką espresso w dłoni
Kobieta z filiżanką espresso w dłoni
Źródło zdjęć: © Getty Images | Pinkybird

24.01.2024 | aktual.: 24.01.2024 18:13

Od wielu lat pojawiają się rozmaite dyskusje nad kawą, które mają na celu odkrycie idealnego sposobu na jej smak i aromat. Wybór sposobu przygotowania, ziaren kawy oraz wody do uzyskania pysznego espresso wcale nie jest łatwy, a ile ludzi tyle pomysłów. Osobnym tematem są dodatki do kawy w postaci mleka, syropów oraz słodzików, które mają poprawić smak tego napoju. Gdzie leży sekret doskonałego espresso?

Naukowy sposób na pyszne espresso

Kawę pod lupę wzięli naukowcy, a w zasadzie chemik Christopher Hendon z Uniwersytetu w Oregonie oraz wulkanolog Joshua Méndez Harper z Portland State University. Wyniki ich badań mocno zaskakują miłośników nie tylko espresso. Nie od dziś wiadomo, że najlepszym sposobem na przygotowanie kawy jest mielenie jej ziaren przed zaparzeniem, co wiąże się nie tylko z siłą tarcia, ale też elektrycznością statyczną. Z pewnością nie jeden z nas miał problem z oblepionym lub zapchanym młynkiem do kawy, a winowajcą tej sytuacji jest właśnie wytwarzany podczas mielenia prąd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podczas mielenia ziarna kawy rozpadają się na pył, a ze względu na wysoką elektryczność statyczną zaczynają przyczepiać się do mechanizmu młynka, zamiast wpadać do filtra. Według wulkanologa Harper'a proces ten przypomina erupcję wulkanu, a w zasadzie kawałków magmy, które pod wpływem tarcia o siebie powodują powstawanie prądu. Ten proces w przypadku przygotowywania espresso odbija się na jego smaku, który nie jest tak intensywny, jak powinien. Dzięki ich odkryciu w prosty sposób można temu zapobiec.

Jak przygotować idealne espresso?

Według badaczy najlepiej przed mieleniem ziaren kawy dodać do nich odrobinę wody, to właśnie ona zapobiega powstawianiu tak dużej ilości elektryczności oraz usprawnia proces mielenia. Dzięki niej kawa nie będzie oblepiać młynka, a przy tym poprawi się jej smak. Ten sprytny i naukowy patent wpłynie na oszczędność ziaren na espresso, których do przygotowania będziemy zużywać o wiele mniej.

To niebywałe odkrycie badawcze obiło się szerokim echem w kawowym świecie, a przy okazji nie wymaga od smakoszy espresso ponoszenia dodatkowych kosztów. Naukowcy uważają, że temat ziaren kawy wcale nie został wyczerpany, a proces ich mielenia oraz parzenia jest niezwykle ciekawy, oraz ma przełożenie na zjawiska z zakresu geofizyki i chemii.