PoradyLajfhakiPrzy mrożeniu stosuję jedną zasadę. Po wyjęciu z zamrażarki jest jak z piekarni

Przy mrożeniu stosuję jedną zasadę. Po wyjęciu z zamrażarki jest jak z piekarni

Czy jest coś lepszego niż kromka świeżego, chrupiącego chleba o poranku? Nie zawsze mamy czas, żeby odwiedzić piekarnie, dlatego też wielu z nas decyduje się na zakup kilku bochenków chleba. Niestety, chleb szybko traci swoją świeżość. Można temu zapobiec. Poznaj patent na mrożenie chleba.

Kobieta wkłada chleb do zamrażarki
Kobieta wkłada chleb do zamrażarki
Źródło zdjęć: © Getty Images | Iuliia Mikhalitskaia

11.03.2024 11:42

Mówi się, że nie samym chlebem człowiek żyje. Nie zmienia to faktu, że jest to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. W niektórych domach pieczywo znika w przeciągu jednego wieczoru. Nic więc dziwnego, że wielu z nas kupuje kilka bochenków na zapas.

To rozwiązanie ma jedną wadę — chleb bardzo szybko traci swoją świeżość. Po kilku dniach nadaje się już tylko na grzanki. Jest jednak sposób, który przedłuży świeżość chleba. To mrożenie. Ten patent stosowany jest w hotelach i restauracjach. Wyjaśniamy, jak prawidłowo mrozić chleb.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak prawidłowo mrozić chleb?

Biały chleb traci swoją świeżość już po kilku godzinach — i to nawet wtedy, kiedy przechowujemy go w chlebaku. Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez chociażby kromki chleba, dlatego też często kupujemy go na zapas. Czy można przedłużyć jego świeżość? Można, i to w łatwy sposób. Mrożenie chleba to patent, który stosowany jest nawet przez szefów kuchni. Zapobiega marnowaniu pieczywa i eliminuje konieczność codziennego kupowania nowego bochenka.

Czy mrożony chleb jest zdrowy? Tak. Dzięki mrożeniu zachowuje swoją świeżość i wszystkie substancje odżywcze. Po rozmrożeniu jest miękki i świeży, taki sam jak po zakupie. Jak prawidłowo mrozić chleb? Po przyjściu do domu podziel bochenek na kilka części. Przygotuj woreczek foliowy bądź woreczek strunowy, włóż do niego kilka kromek i szczelnie zamknij, a następnie umieść go w chłodziarce. Ile czasu chleb może być w zamrażarce? Zamrożone pieczywo nadaje się do spożycia przez trzy miesiące.

Jak rozmrozić chleb, żeby zachował świeżość?

Mrożenie chleba jest bardzo proste, jednak rozmrażanie rodzi wiele wątpliwości. Jak rozmrozić chleb, aby zachował swoją świeżość i kształt? Istnieje na to kilka sposobów. Jeśli chcesz cieszyć się świeżym chlebem na śniadanie, wyjmij go z zamrażarki tuż przed położeniem się spać. Rankiem będzie nadawał się do spożycia. Nie masz tyle czasu? Rozmroź go w mikrofalówce, a jeśli jej nie masz, w piekarniku. Rozgrzej urządzenie do 180 stp. C., i włóż do niego chleb. Po kilku minutach pieczywo będzie świeże i delikatnie chrupiące. Mrożenie chleba to prosty sposób, aby zapobiec marnotrawstwu pieczywa. Ten patent można stosować przy chlebie, bułkach, drożdżówkach, chałkach, a nawet przy pieczywie bezglutenowym.