Pieczywo z marketów to sama chemia? Dietetycy wreszcie zabrali głos

Pieczywo z marketów to sama chemia? Dietetycy wreszcie zabrali głos

Mężczyzna wkłada chleb do torebki
Mężczyzna wkłada chleb do torebki
Źródło zdjęć: © Getty Images | Oleg Breslavtsev
12.02.2024 11:39, aktualizacja: 12.02.2024 12:15

Smak i zapach świeżo wypiekanego pieczywa jest dla wielu ludzi chyba jednym z lepszych doznań. Niestety coraz częściej w sklepach sprzedawane są produkty pełne chemii. Czy chleb z supermarketu jest dobrym, czy jednak złym wyborem? Dietetycy obalili mity!

Na szczęście z każdym rokiem wśród Polaków rośnie świadomość konsumencka. W miarę możliwości finansowych coraz więcej ludzi decyduje się na zakup danego produktu nie ze względu na jego cenę, a na skład i jakość. Jest to niezwykle ważne, ponieważ w dzisiejszych czasach trudniej o produkty, które są zdrowe i ekologiczne. Nawet do pieczywa dodawane są różne chemikalia, spulchniacze i inne składniki które mają za zadanie przedłużyć świeżość, obniżyć koszty produkcji oraz sztucznie dodać pieczywu walorów smakowych. Niestety często chcąc kupić dobry chleb, niepotrzebnie przepłacamy lub dokonujemy błędnych wyborów. Jakiej jakości jest zatem pieczywo sprzedawane w dużych supermarketach? Czy zakup chleba powinien odbywać się tylko bezpośrednio w rzemieślniczych piekarniach?

Czy pieczywo z marketu jest gorsze?

Świadome kupowanie jest bardzo ważne. Czy jednak chleb ze sklepu jest niezdrowy? Niestety trendy panujące w internecie wypromowały u wielu ludzi przeświadczenie, że dobre i zdrowe pieczywo kupimy tylko w rzemieślniczej piekarni. Wiele influencerek romantyzuje swoje wyjścia po świeże pieczywo i prześciga się w coraz to bardziej wymyślnych i oryginalnych miejscach zakupów. Niestety tego typu piekarnie nie zawsze gwarantują dobrą jakość pieczywa. Na pewno jednak mają dużo wyższe ceny. Okazuje się, że w supermarketach również można znaleźć dobre i ekologiczne pieczywo.

Warto wiedzieć, że zazwyczaj wypieki oferowane w sklepach zawierają dokładnie te same składniki, co ich odpowiedniki w małych piekarniach. Pamiętajmy, że pieczywo sprzedawane w dużych supermarketach jest poddawane różnym restrykcyjnym i regularnym kontrolom. Aby zostało dopuszczone do sprzedaży, wymaga odpowiednich certyfikatów i musi spełniać normy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy pieczywo ze sklepu ma więcej kalorii?

To prawda, że sposób pieczenia chleba i bułek różni się w piekarni od wypieków ze sklepu. Składniki są jednak takie same. W piekarniach pieczywo wypieka się tradycyjnie. Natomiast w supermarketach ciasto jest wstępnie podpiekane, następnie mrożone zimnym powietrzem i wypiekane już na miejscu. Dzięki temu w dużych sklepach możemy liczyć na świeże pieczywo nawet kilka razy dziennie. Dietetycy obalają jednak mit mówiący, że takie wypieki są bardziej tuczące. Pamiętajmy, że skład pozostaje ten sam.

Sama technologia pieczenia nie zmienia właściwości pieczywa. Wielu ludzi uważa, że chleb z supermarketu jest sztucznie napompowany i pełen chemii. Oczywiście to się zdarza, jednak jakoś wypieków zależy głównie od rodzaju pieczywa. W piekarni również możemy natrafić na słabej jakości chleb. Warto wiedzieć, że najbardziej wartościowym pieczywem jest to, które zostało przygotowane z mąki ciemnej, pełnoziarnistej.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także