PoradyLajfhakiPrzyklej wykałaczkę do noża. Genialny trik oszczędza nerwy

Przyklej wykałaczkę do noża. Genialny trik oszczędza nerwy

Krojenie żywności najczęściej kojarzy nam się z czymś nudnym i pracochłonnym. Jedzenie spada z deski, zaczyna przyklejać się do noża i blatu, a ty powoli zaczynasz żałować, że zdecydowałaś się na danie, które wymaga krojenia wielu składników. Na całe szczęście mamy sprytny trik, który usunie jeden z twoich problemów i sprawi, że krojenie będzie bardziej przyjemne.

Naklej wykałaczkę na nóż, a zobaczysz różnicę w krojeniu
Naklej wykałaczkę na nóż, a zobaczysz różnicę w krojeniu
Źródło zdjęć: © Genialne

25.02.2024 14:45

Czasami jedna mała zmiana jest w stanie zrobić naprawdę wielką różnicę. Tak właśnie było w przypadku noża, na którym zdecydowano się przykleić wykałaczkę. Jeden ruch wystarczył, by zupełnie odmienić krojenie warzyw i owoców. Wypróbuj ten trik w swojej kuchni, a zapomnisz, co to znaczy irytacja podczas krojenia.

Jak ułatwić sobie krojenie owoców i warzyw?

Od kiedy kroje warzywa i owoce w ten sposób, przestałam martwić się bałaganem i rozsypującymi się plasterkami dookoła deski. Owoce i warzywa są zazwyczaj soczyste, a to wpływa na ich lepkość. Podczas krojenia plasterki zostają na nożu, a zrzucanie ich za każdym pociągnięciem ostrza brzmi jak katorga. Z pomocą przychodzi trik z wykorzystaniem wykałaczki, który powinien znać każdy z nas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy, że przykleisz wykałaczkę na kawałku taśmy i przytwierdzisz ją do noża. Podczas krojenia każdy plasterek napotka "opór" i będzie odklejał się od powierzchni ostrza. Co za tym idzie, odpadnie na deskę za każdym pociągnięciem. Kawałki warzyw nie będą latać po blacie, dzięki czemu będziesz w stanie zachować większą czystość w kuchni. Koniecznie wypróbuj ten trik, gdy czeka cię sporo krojenia. Z tą małą pomocą będzie to znacznie przyjemniejsze.

Jak naostrzyć nóż bez ostrzałki?

Krojenie warzyw i owoców nie może odbywać się bez dobrego noża. Tępe narzędzie może wyrządzić nam więcej krzywdy, niż nam się wydaje. Wystarczy mocniej nacisnąć ostrzem, a nóż jest w stanie odskoczyć i zranić naszą delikatną skórę. Jeśli nie masz profesjonalnej ostrzałki, wykorzystaj domowe triki na ostrzenie noża. Krojenie takim narzędziem będzie o wiele wygodniejsze.

Pierwsza sztuczka polega na wykorzystaniu kawałka papieru ściernego. Wystarczy, że zegniesz go w pół i będziesz przeciągać szorstką powierzchnią od nasady aż po koniuszek ostrza. Nóż błyskawicznie się naostrzy i będzie gotowy do krojenia. Druga opcja to skorzystanie z ceramicznego kubka, a właściwie jego dna. Wystarczy odwrócić kubek do góry dnem i przeciągnąć kilka razy ostrzem po brzegu. Kilka szybkich ruchów na stronę i nóż będzie znacznie ostrzejszy niż wcześniej. Trzeba pamiętać o zachowaniu ostrożności, by w pobliżu nie było dzieci ani zwierząt. Wystarczy, że ktoś nas ruszy, a ostrze możne wypaść nam z ręki i zrobić poważną krzywdę. Lepiej nie ryzykować.

nóż kuchennykuchenne trikikrojenie warzyw