Nie wiedziałam, że są siedliskiem bakterii. Teraz wiem, jak o nie dbać
Kuchnia uważana jest za serce każdego domu. To tam przygotowywane są posiłki i często również spożywane. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że jest to siedlisko ogromnej ilości bakterii. Szczególnie należy zwrócić uwagę na pewien niepozorny przedmiot codziennego użytku.
25.02.2024 | aktual.: 25.02.2024 10:32
Wiele osób niestety nie zdaje sobie sprawy, jak ważne jest zachowanie odpowiedniej czystości oraz porządku w kuchni. Według ekspertów to właśnie to pomieszczenie jest największym siedliskiem różnych bakterii oraz wirusów. Jednym z najczęściej zanieczyszczonych przedmiotów w kuchni są deski do krojenia oraz...kuchenne ścierki.
W przypadku ich nieregularnego prania oraz wymiany może ci grozić zarażenie się między innymi bakterią Escherichia coli. Warto wiedzieć, że powoduje ona poważne zatrucie pokarmowe. Innymi niebezpiecznymi bakteriami, które mogą osadzać się na twojej kuchennej ścierce jest Campylobacter lub Salmonella. One również mogą znacząco wpłynąć na twoje samopoczucie. Koniecznie więc sprawdź, czy odpowiednio dbasz o swoje ścierki kuchenne.
Twoje kuchenne ścierki mogą stanowić zagrożenie
Każda gospodyni domowa używa kuchennych ścierek do bardzo wielu rzeczy. Między innymi służą do wytarcia naczyń lub blatów. Mają bezpośredni kontakt z talerzami, na których zjadamy posiłki, ale również i z samym jedzeniem. Wiele osób używa przecież kuchennych ścierek do wycierania owoców, np. jabłek. Powszechnym błędem jest również wytarcie kuchenną ścierką pozornie dobrze umytej deski do krojenia. Niestety często zapominamy, że deska, której wcześniej używaliśmy na przykład do krojenia mięsa, musi być poddana odpowiedniej sterylizacji. Wytarcie ściereczką tylko pobieżnie opłukanej wodą deski może przynieść opłakane skutki dla naszego zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co więcej, według licznych badań ścierki kuchenne mogą być jednym z najbardziej zanieczyszczonych przedmiotów gospodarstwa domowego. Pod względem występowania ilości bakterii na 3 cm² przewyższają nawet deski klozetowe. Ogromny wpływ ma na to ich przechowywanie oraz wilgotność. Często używane kuchenne ścierki to idealne miejsce dla rozwoju różnych mikroorganizmów.
Jak należy odpowiednio dbać o kuchenne ścierki?
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w tym temacie specjalne zalecenia. Przede wszystkim należy pamiętać o regularnej wymianie kuchennych ścierek na nowe. Jeżeli jednak nasze ścierki są w dobrym stanie, to - zamiast od razu wyrzucać - warto je dobrze wyprać. Trzeba robić to w temperaturze co najmniej 60 stopni Celsjusza. Liczy się również odpowiednie suszenie. Nie należy zwijać mokrych ściereczek w kłębek. Po wypraniu powinno się je rozwiesić do wyschnięcia w dobrze wentylowanym miejscu.
Bardzo ważne jest również pamiętanie o odpowiednim używaniu kuchennych ścierek. Należy mądrze rozgraniczyć ich wykorzystywanie. Jedne powinny być do wycierania rąk, inne powinny służyć do wycierania naczyń, a jeszcze kolejne powinny być przez ciebie przeznaczone do wycierania warzyw i owoców. Pamiętaj, aby zawsze unikać używania ścierek do kontaktu z surową żywnością.