NewsyRewolucyjne odkrycie naukowców z Bydgoszczy. W roli głównej pieczarki

Rewolucyjne odkrycie naukowców z Bydgoszczy. W roli głównej pieczarki

Tak pakowane pieczarki zawojują rynek?
Tak pakowane pieczarki zawojują rynek?
Źródło zdjęć: © Pixabay | Coernl
25.11.2023 13:36, aktualizacja: 26.11.2023 07:28

To najpopularniejsze grzyby, które są dostępne w większości sklepów. Często kupujemy je, ponieważ są tanie i można wyczarować z nich smakowite dania. Najnowsze odkrycie naukowców może pomóc nam dłużej się nimi cieszyć, a wszystko za sprawą niestandardowej technologii przechowywania.

Każdy, kto je kupuje, wie, że należy wykorzystać pieczarki jak najszybciej, ponieważ szybko czernieją i tracą smak. Dlatego, gdy kończy się ich termin przydatności, zmieniamy plany obiadowe. Niedługo może się to okazać tylko wspomnieniem. Naukowcy z Bydgoszczy i eksperci z całego świata znaleźli sposób na to, aby grzyby były świeże znacznie dłużej.

Tak pakowane pieczarki to rewolucja?

Nasz kraj to prawdziwe pieczarkowe mocarstwo. Jesteśmy największym producentem oraz eksporterem tych grzybów na cały świat. Pewnie dlatego są tak popularne i często wybierane, a w naszych kuchniach zawsze znajdziemy sposób na upichcenie z nich smacznych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Największą wadą pieczarek jest to, że psują się już po kilku dniach od zakupu. Dlatego startup Fresh Inset (zarejestrowany w Toruniu, ale składający się z ekspertów m.in. z USA, Peru czy Brazylii) we współpracy z naukowcami z Politechniki Bydgoskiej stworzył technologię umożliwiającą ich długoterminowe trzymanie. Cały sekret polega na zmianie opakowania. Opracowano je na podstawie technologii Vidre+, bazującej na naklejkach, z których uwalniany jest do pieczarek roślinny hormon 1-Metylocyklopopen. Pozwala on przedłużyć trwałość i zapobiec gniciu grzybów. 

Badania wykazały, że wyprodukowane przez toruńską firmę etykiety z naklejkami pozwalają przedłużyć świeżość grzybów do nawet 20 dni od zbioru. Jednak tylko przez pierwsze dwa tygodnie pieczarki zapakowane w nowoczesne opakowanie będą mogły być sprzedawane na rynku. Okazuje się, że to prawdziwa rewolucja w pieczarkowym świecie, która producentom ułatwi dystrybucję grzybów do innych krajów, a konsumentom umożliwi dłuższe przechowywanie ich w domach.

Dlaczego warto jeść pieczarki?

Wokół nich narosło wiele krzywdzących mitów. Niektórzy uważają, że pieczarki nie mają żadnych wartości odżywczych, ale to nie prawda. Są źródłem witamin z grupy B, m.in. B6, B9, B12. Warto dodać, że znajdziesz w nich także witaminę C oraz D, które pozytywnie wpływają na odporność. Zawarte w nich lektyny działają antynowotworowo, ale to nie koniec dobroci, ponieważ w grzybach tych znajdują się także przeciwutleniacze oraz kwasy: linolowy i polisacharydy.

Pieczarki mają w sobie wiele cennych składników odżywczych.
Pieczarki mają w sobie wiele cennych składników odżywczych. © Pixabay | Engin_Akyurt

Właściwości pieczarek jest wiele, ale warto pamiętać, że ich regularne spożywanie wypływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu, zmniejszenie zachorowalności za chorobę wieńcową serca oraz wspomaganie produkcji kwasów żółciowych Bardzo często zalecane są one dla osób na dietach odchudzających, ponieważ pomagają w szybszej utracie masy ciała.

Czy można jeść surowe pieczarki?

Z pewnością każdy chociaż raz zastanawiał się nad tym, co by się stało po zjedzeniu surowego grzyba. Jednak odpowiedź nie jest jasna, ponieważ pieczarki zawierają w sobie chitynę, która jest ciężkostrawna. Na dodatek znajduje się w nich także agarytyna, rozpadająca się dopiero w 100 stopniach Celsjusza. Dlatego według przeciwników surowego jedzenia pieczarek lepiej jest je usmażyć, aby nie były szkodliwe. Pojawiają się również głosy, mówiące o tym, że jedzenie tych grzybów na surowo nie powinno wywołać żadnych problemów żołądkowych.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także