PoradyDomowe trikiSmak świąt uratowany. Kwaśne mandarynki "osłodziłam" japońskim sposobem

Smak świąt uratowany. Kwaśne mandarynki "osłodziłam" japońskim sposobem

Jeśli masz kwaśne mandarynki, możesz jeszcze je "osłodzić".
Jeśli masz kwaśne mandarynki, możesz jeszcze je "osłodzić".
Źródło zdjęć: © Freepik | myfoodie

24.12.2023 10:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czasami zdarza się, że trafisz na mandarynki o nieprzyjemnym, kwaśnym smaku. Wyrzucenie ich byłoby jednak nieodpowiedzialnym marnotrawstwem. Na szczęście istnieje pewien sposób pochodzący z Japonii na osłodzenie tych owoców bez konieczności dodawania cukru czy innych słodzików. Dzięki temu trikowi już nigdy nie będziesz żałować zakupu kwaśnych cytrusów. Wystarczy tylko poddać je kąpieli.

Jesień to pora roku, kiedy często odczuwasz brak świeżych owoców i warzyw. Ich dostępność jest ograniczona, a ceny często nie zachęcają do zakupów. Właśnie w tym okresie warto zwrócić uwagę na cytrusy, na które zaczyna się teraz sezon. Jednak nawet one nie zawsze są idealne — czasem trafiasz na mandarynki, które mimo złocistej skórki, są kwaśne i wykrzywiają usta. Czy jest jednak sposób, aby je osłodzić? Oczywiście, że tak! Zrobisz to w kilka minut i uratujesz owoce jeszcze przed przyjściem świątecznych gości.

Co zrobić, gdy trafią się nam kwaśne mandarynki?

Kwaśne mandarynki można uratować i przekształcić w smaczne owoce. Wystarczy wypróbować pewien trik! Kiedy robisz zakupy w supermarkecie, nie masz możliwości spróbowania owoców i warzyw przed zakupem. W rezultacie możesz nabyć produkty, które nie spełniają twoich oczekiwań pod względem smaku. Tak jest często w przypadku mandarynek, które mimo pięknej, pomarańczowej skórki, są kwaśne. Czy w takim razie jesteś skazany na zjedzenie tych niezbyt smacznych owoców? Absolutnie nie! Wystarczy zastosować pewien sprytny trik, który dotarł do nas aż z Japonii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owoce należy wrzucić do wody o temperaturze 40 stopni Celsjusza na 10 minut. Po tym czasie przenieś je do zimnej kąpieli i mocz przez kolejnych pięć minut. Ta różnica temperatur pozwoli zneutralizować kwaskowatość owoców. Ten prosty zabieg zajmuje zaledwie 15 minut, a różnica w smaku jest nieporównywalna.

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Mandarynki to owoce, które warto jeść nie tylko ze względu na ich smak. Mają one mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Regularne spożywanie cytrusów pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami, cukrzycą czy nawet nowotworami. Związki zawarte w miąższu, zwłaszcza salvestrol Q40, mogą rozkładać komórki nowotworowe i chronić się przed rakiem wątroby. Naturalne wspomaganie organizmu ma więcej plusów, niż ci się wydaje. Leki, mimo zwalczania problemu, często osłabiają organizm i narażają go na kolejne choroby. Naturalne suplementy nie szkodzą ci natomiast w żaden sposób.

Czy mandarynki są zdrowe?
Czy mandarynki są zdrowe?© Pixabay | Daria-Yakovleva

Włączanie mandarynek do codziennej diety dzieci ma genialny wpływ na odporność, a wszystko dzięki dużej dawce witaminy C. Naukowcy twierdzą, że witaminy i minerały zawarte w soku z mandarynek przyczyniają się do poprawy wzroku oraz zapobiegają powstawaniu nowych chorób. Podsumowując, spożywanie tych owoców, zwłaszcza w okresie zimowym, jest niezwykle korzystne dla twojego zdrowia!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także