Smak świąt uratowany. Kwaśne mandarynki "osłodziłam" japońskim sposobem
Czasami zdarza się, że trafisz na mandarynki o nieprzyjemnym, kwaśnym smaku. Wyrzucenie ich byłoby jednak nieodpowiedzialnym marnotrawstwem. Na szczęście istnieje pewien sposób pochodzący z Japonii na osłodzenie tych owoców bez konieczności dodawania cukru czy innych słodzików. Dzięki temu trikowi już nigdy nie będziesz żałować zakupu kwaśnych cytrusów. Wystarczy tylko poddać je kąpieli.
24.12.2023 10:10
Jesień to pora roku, kiedy często odczuwasz brak świeżych owoców i warzyw. Ich dostępność jest ograniczona, a ceny często nie zachęcają do zakupów. Właśnie w tym okresie warto zwrócić uwagę na cytrusy, na które zaczyna się teraz sezon. Jednak nawet one nie zawsze są idealne — czasem trafiasz na mandarynki, które mimo złocistej skórki, są kwaśne i wykrzywiają usta. Czy jest jednak sposób, aby je osłodzić? Oczywiście, że tak! Zrobisz to w kilka minut i uratujesz owoce jeszcze przed przyjściem świątecznych gości.
Co zrobić, gdy trafią się nam kwaśne mandarynki?
Kwaśne mandarynki można uratować i przekształcić w smaczne owoce. Wystarczy wypróbować pewien trik! Kiedy robisz zakupy w supermarkecie, nie masz możliwości spróbowania owoców i warzyw przed zakupem. W rezultacie możesz nabyć produkty, które nie spełniają twoich oczekiwań pod względem smaku. Tak jest często w przypadku mandarynek, które mimo pięknej, pomarańczowej skórki, są kwaśne. Czy w takim razie jesteś skazany na zjedzenie tych niezbyt smacznych owoców? Absolutnie nie! Wystarczy zastosować pewien sprytny trik, który dotarł do nas aż z Japonii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owoce należy wrzucić do wody o temperaturze 40 stopni Celsjusza na 10 minut. Po tym czasie przenieś je do zimnej kąpieli i mocz przez kolejnych pięć minut. Ta różnica temperatur pozwoli zneutralizować kwaskowatość owoców. Ten prosty zabieg zajmuje zaledwie 15 minut, a różnica w smaku jest nieporównywalna.
Dlaczego warto jeść mandarynki?
Mandarynki to owoce, które warto jeść nie tylko ze względu na ich smak. Mają one mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Regularne spożywanie cytrusów pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami, cukrzycą czy nawet nowotworami. Związki zawarte w miąższu, zwłaszcza salvestrol Q40, mogą rozkładać komórki nowotworowe i chronić się przed rakiem wątroby. Naturalne wspomaganie organizmu ma więcej plusów, niż ci się wydaje. Leki, mimo zwalczania problemu, często osłabiają organizm i narażają go na kolejne choroby. Naturalne suplementy nie szkodzą ci natomiast w żaden sposób.
Włączanie mandarynek do codziennej diety dzieci ma genialny wpływ na odporność, a wszystko dzięki dużej dawce witaminy C. Naukowcy twierdzą, że witaminy i minerały zawarte w soku z mandarynek przyczyniają się do poprawy wzroku oraz zapobiegają powstawaniu nowych chorób. Podsumowując, spożywanie tych owoców, zwłaszcza w okresie zimowym, jest niezwykle korzystne dla twojego zdrowia!