PoradyOrganizacjaTrzymasz żywność w pojemnikach po lodach? Szybko przestań tak robić

Trzymasz żywność w pojemnikach po lodach? Szybko przestań tak robić

Pudełka po lodach do przechowywania jedzenia nie sprawdzą się
Pudełka po lodach do przechowywania jedzenia nie sprawdzą się
Źródło zdjęć: © Genialne
07.04.2024 08:10, aktualizacja: 07.04.2024 08:47

Każdy przynajmniej raz patrząc do zamrażalnika, gorzko się rozczarował, kiedy pojemniki po lodach skrywały nie słodki przysmak, a koperek lub pietruszkę. Wiele osób właśnie w ten sposób je magazynuje, ale czy jest to korzystne? Jak poprawnie przechowywać jedzenie?

Pudełka po lodach w zamrażalniku to klasyk, który znajduje nowe życie w naszych kuchniach. W ich przypadku oszczędność wcale nie wyjdzie nam na zdrowie, a może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Z pewnością wiele osób będzie argumentowało przechowywanie w nich jedzenia tym, że robią tak od lat i nic złego się nie stało. Czy naprawdę musimy zobaczyć poważne konsekwencje, aby zmienić swoje nawyki?

Czy można mrozić w pojemnikach po lodach?

Według pewnych zasad możemy to robić, ale musimy przy tym pamiętać o nieuniknionych efektach, jakie na nas czekają. Popularne opakowanie po lodach, do przechowywania jedzenia, jest przecież wykonane z plastiku, który nadaje się do kosza. Chęć oszczędzania na pojemnikach do zamrażalnika może źle się skończyć, ponieważ wszystkie "sprytne" patenty na ponowne wykorzystanie sztucznych opakowań sprawią, że nasze jedzenie stanie się toksyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Samo mrożenie w pojemnikach po lodach to często dopiero początek, a co kreatywniejsi potrafią w nich nawet podgrzewać potrawy, a potem myć je i wykorzystywać po raz kolejny. Takie przechowywanie jedzenia stwarza ogromne zagrożenie, ponieważ toksyczne związki z plastiku bardzo szybko wchodzą w reakcję z potrawami. Wtedy zjadamy nie pyszny posiłek, a trujemy się na własne życzenie. Czy można zdrowiej, a przede wszystkim bezpieczniej przechowywać żywność?

Jak najlepiej przechowywać żywność?

Zamiast chomikować pudełka po lodach, zainwestuj w specjalistyczne pojemniki do przechowywania żywności. Wykonane są one z materiałów, które nie tylko nie wpływają na skład chemiczny pożywienia, ale przede wszystkim ze spokojną głową można je podgrzewać oraz mrozić. Na zewnętrznej części takich profesjonalnych pudełek znajdują się charakterystyczne oznaczenia producenta, które informują nas, do czego nasze pojemniki na żywność się nadają.

Do przechowywania żywności w lodówce zaleca się pojemniki szklane, porcelanowe lub ze stali nierdzewnej, które idealnie utrzymają świeżość żywności, bez obaw, że coś pójdzie nie tak. Spokojnie można trzymać w nich wędliny, nabiał, a nawet potrawy po obróbce termicznej. Nie oznacza to, że możemy w nich podgrzewać lub mrozić, ponieważ materiał, z jakiego są wykonane, mógłby nie wytrzymać tak ogromnego wahania temperatury.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także