PoradyDomowe trikiCałe życie źle obierałeś jajka. Szef kuchni odkrył "świętego Graala" kuchennych trików

Całe życie źle obierałeś jajka. Szef kuchni odkrył "świętego Graala" kuchennych trików

Rewolucyjny sposób na obieranie jajek
Rewolucyjny sposób na obieranie jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | seksanwangjaisuk
06.04.2024 16:45

Kto z nas nie lubi jajek, a szczególnie tych ugotowanych na twardo? Największym problemem podczas ich jedzenia jest nierówna walka ze skorupką, która jak na złość utrudnia nam konsumpcję. Jak zrobić to szybko, a przede wszystkim skutecznie? Oto poszukiwany jajkowy "Święty Graal"!

Jak obrać jajko ze skorupki, to o wiele ważniejszy dylemat kuchenny niż to, czy właśnie ono pojawiło się pierwsze. Każdy od czasu do czasu wręcz zdziera skorupkę na siłę, przez co często uszkadzamy jajko i tracimy niepotrzebnie apetyt. Ile ludzi tyle różnych pomysłów, które znacznie ułatwiają to zadanie, ale niewielu zdaje sobie sprawę, jak banale jest pozbycie się skorupki jajka. 

Dlaczego jajka po ugotowaniu źle się obierają?

Z pewnością przynajmniej raz byłeś poirytowany, że ugotowane jajka źle się obierają, co wcale nie pomagało w szybkim usunięciu skorupki. Mało kto wie, że trudność ta nie jest regułą, a wszystko zależy od odczynu pH jajek, który robi wielką różnicę. Najłatwiej ściągnąć powłokę ze starszych jajek, ponieważ pod wpływem mikrouszkodzeń na skorupce uwalnia się z nich dwutlenek węgla, a to oznacza, że stają się zasadowe. Nie świadczy to o tym, że są one na tyle stare, że nie można ich spożywać, ponieważ jajka na półkach sklepowych liczą sobie nawet tydzień, kiedy wkładamy je do koszyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupełnie inaczej wygląda obieranie świeżych jajek, które są niczym twardy orzech do zgryzienia. Ich skorupka jest mocna ze względu na kwasowy odczyn pH, ale też przez błonę, która głównie składa się z kreatyny i nie ułatwia nam pozbycia się skorupki. Z tego powodu musimy włożyć trochę więcej siły w obieranie jajek, ale czy ich smak nie jest wart takiego wysiłku? Dodawanie do gotującej się wody przypraw lub rolowanie jajka po blacie z pewnością nie pomoże! 

Co zrobić, żeby jajka dobrze się obierały?

Wszystko, czego potrzebujesz to nie siła, a spryt, o którym musisz już pamiętać podczas gotowania jajek na twardo. Profesjonalni szefowie kuchni nie mają z obieraniem jajek najmniejszych problemów, a wszystko za sprawą odpowiedniego czasu ich przygotowania oraz jednemu trikowi, który jest mało popularny. Ile gotujemy jajka na twardo? Z pewnością znaczna część osób odpowie, że około 10 minut, a w przypadku ich obierania to karygodny błąd. Christopher Kimball określił ten kuchenny patent na jajka mianem "Świętego Graala" na TikToku.

Według tego szefa kuchni jajka powinniśmy gotować tylko przez 8 minut i 40 sekund, a od razu po wyjęciu z wrzątku wrzucić je do lodowatej wody na 3 minuty. Dzięki tej nagłej zmianie temperatur skorupka jajek obiera się z nich sama, natomiast we wewnątrz żółtko jest dogotowane idealnie. Co więcej, ten trik kuchenny działa w przypadku każdego gotowanego jajka! Zamiast obierać na siłę, włóż do zimnej wody z lodem, a ułatwisz sobie życie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także