PoradyDomowe trikiRozmrażasz na durszlaku? Jeśli nie, popełniasz koszmarny błąd

Rozmrażasz na durszlaku? Jeśli nie, popełniasz koszmarny błąd

Rozmrażanie żywności to wcale nie taka prosta sprawa
Rozmrażanie żywności to wcale nie taka prosta sprawa
Źródło zdjęć: © Genialne
30.03.2024 14:11

Mrożenie żywności to skuteczny trik, aby nic się nie zmarnowało w kuchni, a przy tym zachowało świeżość na dłużej. Jeśli myślisz, że po wyjęciu mrożonek wystarczy wrzucić je do mikrofali lub położyć na blacie kuchennym, to jesteś w błędzie. Jak prawidłowo rozmrażać jedzenie? Twoje zdrowie ci podziękuje.

Wiele osób nie zwraca kompletnie uwagi, co to jest rozmrażanie i jak je poprawnie wykonać. Chcąc coś upichcić, zazwyczaj wyjmujemy z zamrażalnika produkty na kilka godzin wcześniej i czekamy, aż same osiągną temperaturę pokojową. Inni natomiast wrzucają zamarznięte na kość jedzenie do ciepłej wody lub stosują jeszcze ambitniejsze triki. Wszystkie one nie pomogą. Możesz się przez nie tylko zatruć.

Jak rozmrażać mięso i ryby?

Właśnie te produkty są najczęściej zamrożone i czekają w szufladach chłodziarki na swoje pięć minut w kuchni. Wiele osób uważa, że zamrażarka jest gwarantem tego, że mięso, ryby, a nawet owoce morza nie zepsują się w ogóle, a przecież to nie prawda. To urządzenie tak nie działa, a umieszczone w nim produkty starzeją się, ale o wiele wolniej niż w lodówce. Z tego powodu warto sięgać po nie systematycznie. Jak najszybciej i najlepiej je rozmrozić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast wyciągać zamrożone mięsa na blat lub talerz, koniecznie złap za durszlak, który jest jedynym rozsądnym rozwiązaniem na poprawne rozmrożenie tych produktów. Najlepiej będzie włożyć do niego mrożonkę, a następnie umieścić w lodówce. Nie można zapomnieć o talerzu, aby nadmiar topiącej się wody nie ściekał po półkach urządzenia. Dzięki temu twoje danie wyjdzie nie tylko przepyszne, ale masz także gwarancję tego, że nie wywoła w twoim organizmie niechcianych rewolucji. Tak samo rozmrażaj ryby oraz owoce morza, a z pewnością poczujesz różnicę.

Jak prawidłowo rozmrażać?

Z pewnością teraz myślisz, że durszlak to jedyna metoda, ale przecież nie każdy produkt potrzebuje takiego traktowania. W przypadku rozmrażania chleba nie stosuj tego triku, a uruchom piekarnik, w którym pieczywo od razu odzyska swoją świeżość i chrupkość. Wysoka temperatura sprawi, że zamrożony na kość chleb będzie miękki jak z piekarni. Zupełnie inaczej jest w przypadku gotowych potraw mącznych np. pierogów lub klusek, które wystarczy wrzucić do gotującej się wody i poczekać, a warstwa szronu odejdzie z nich sama.

Jak rozmrażać potrawy, a w szczególności zupy lub sosy? Do tego przyda się garnek oraz solidne zagotowanie tych dań, aby były zjadliwe, a przede wszystkim bezpieczne. Natomiast zamrożone warzywa albo mrożonki z owoców trzeba rozmrozić bezpośrednio przed obróbką termiczną, niezależnie od tego, na jaką metodę gotowania się decydujesz. Tylko dzięki tym wskazówkom twoje potrawy będą smaczne, a przede wszystkim nie wywołają niepotrzebnych dolegliwości.

Źródło artykułu:Genialne.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także