PoradyOrganizacjaWiele osób stosuje zasadę "więcej, bo zimno". Lekarze mówią, jakie mogą być skutki

Wiele osób stosuje zasadę "więcej, bo zimno". Lekarze mówią, jakie mogą być skutki

Czy zimą dieta przeciętnego człowieka powinna się zmienić? Z odpowiedzią na to pytanie spieszą lekarze. Ich zdaniem zmiana nawyków żywieniowych w okresie zimowym to mit, którego trzeba się wystrzegać.

Zimą nie powinniśmy zmieniać diety.
Zimą nie powinniśmy zmieniać diety.
Źródło zdjęć: © Freepik | KamranAydinov

11.12.2023 17:20

Mówi się, że zimą trzeba jeść więcej, by organizm miał "paliwo" do produkowania energii potrzebnej do ogrzania ciała. Ile w tym prawy? Niewiele. Otóż jedzenie jest niezbędne do funkcjonowania, lecz zmienianie swojej diety na ciężkostrawną i bardziej zapychającą jest głupotą. Wszystko jest dla ludzi, lecz trzeba pamiętać, że codzienne spożywanie tłustych potraw będzie miało swoje konsekwencje.

Czy dieta zimą powinna się zmieniać?

Wiele osób twierdzi, że gdy nastaje zima, trzeba zmienić swoją dotychczasową dietę. Ich zdaniem powinniśmy jeść więcej, bardziej tłusto i treściwie. Niestety wraz z takimi zmianami zaczniemy czuć się ciężko, a nasze organizmy będą wykorzystywały więcej energii na trawienie, przez co odczujemy chroniczne zmęczenie. To będzie nas hamować przed aktywnością fizyczną. Następnie nabierzemy zbędnych kilogramów, które wiosną większość osób będzie chciała zrzucić. Brzmi jak błędne koło, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zimą stawiamy na lokalne artykuły spożywcze, które są świeże i pełne smaku. Brak dobrej jakości sezonowych warzyw i owoców warto zrekompensować sobie innymi produktami, jak kiszonki czy orzechy. We wszystkim należy zachować umiar, gdyż niewinna przekąska może mieć znacznie więcej kalorii, niż byśmy tego chcieli. Przykładem mogą być orzechy, które w 100 g mają aż 700 kcal, co jest równowartością jednego obiadu. Nie zawsze to, co zdrowe jest niskokaloryczne, dlatego jedzenie z umiarem to klucz zachowania odpowiedniej wagi przez całą zimę.

Zimą stawiaj na te produkty

Dieta podczas zimowych miesięcy powinna obfitować w ciepłe dania, które mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Właśnie dlatego warto zastanowić się, co można przygotować, by było smacznie i zdrowo. Jak wcześniej wspomnieliśmy, w naszej diecie powinno znaleźć się sporo kiszonek, które zawierają mnóstwo witaminy C, witamin z grupy B, magnezu, potasu i fosforu. Te składniki wspomagają pracę organizmu i ułatwiają procesy trawienne.

Zimowa dieta powinna zawierać zupy.
Zimowa dieta powinna zawierać zupy.© Freepik | stockking

Kiszonki można jeść solo lub wplatać jako element posiłku. Jedną z propozycji jest również zup, które porządnie nas rozgrzeją i nawodnią. W internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na zimowe przysmaki z wykorzystaniem kiszonek. Kolejny produkt, na który warto zwrócić uwagę to mrożone warzywa. W sklepach znajdziemy mnóstwo ciekawych mieszanek, które są znacznie smaczniejsze od warzyw, które są sprowadzane z ciepłych krajów. Ponadto ich cena jest znacznie lepsza i w wypadku promocji, można zrobić sobie spory zapas.