PoradyLajfhakiWrzuć na patelnię razem z rybą. Pozbędziesz się cuchnącego problemu

Wrzuć na patelnię razem z rybą. Pozbędziesz się cuchnącego problemu

Jest sposób, by smażonej ryby nie było czuć w całym domu.
Jest sposób, by smażonej ryby nie było czuć w całym domu.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Photographer © Oliver Strewe / LPI
17.12.2023 14:20

Ryby będą królować na świątecznych stołach. Choć nie jest to najzdrowsze, większość z nas będzie je smażyć, a to wiąże się z niezbyt przyjemnym zapachem. Jeśli nie chcesz, by cały dom śmierdział smażoną rybą, zastosuj sprytny trik.

Zbliża się ten wyjątkowy czas, kiedy na wigilijnych stołach prawie wszystkich Polaków zagoszczą karpie oraz inne ryby. Choć jest to tradycyjna potrawa, którą uwielbiamy spożywać podczas świąt, to jednak nie przepadamy za zapachami, które niesie ze sobą jej przygotowanie. Jak więc poradzić sobie z nieprzyjemnym zapachem ryby, zwłaszcza podczas smażenia? Dzisiaj postaramy się Ci pomóc w tym niełatwym zadaniu.

Każdego roku zmagamy się z tym samym problemem...

Nawet jeśli jesteś wielkim fanem ryb, ich przygotowywanie w kuchni może okazać się dość uciążliwe. Zapach ryby potrafi utrzymywać się w kuchni i jadalni jeszcze długo po zjedzeniu potrawy, umyciu naczyń i włożeniu talerzy do zmywarki. Przede wszystkim, musisz wiedzieć, że prawdziwie świeża ryba nie powinna wydzielać żadnego zapachu. Jeśli więc otworzysz opakowanie z rybą i odruchowo się odsuniesz z powodu nieprzyjemnego zapachu, natychmiast wyrzuć — na pewno nie jest świeża. Niemniej jednak nawet najświeższa ryba po obróbce cieplnej może nieco "pachnieć" w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zadbaj o odpowiednie przygotowanie kuchni i całego domu na czas smażenia ryby

Zanim przystąpisz do gotowania ryb na święta, przygotuj swój dom. Zamknij wszystkie wewnętrzne drzwi, aby zapach nie rozprzestrzeniał się po całym domu i nie przedostawał się do sypialni. Jednocześnie otwórz okna i drzwi kuchenne, aby zapewnić odpowiednią wentylację. Pamiętaj także, aby natychmiast wytrzeć wszelkie rozlane płyny i wyrzucić śmieci zawierające resztki ryby, aby zapobiec utrzymywaniu się nieprzyjemnych zapachów.

Smażyć rybę, czy może jednak nie?

Zapachy, które wydzielają się podczas gotowania ryb, są w dużej mierze zależne od metody przygotowania potrawy. Smażenie może powodować ogromny problem z zapachem, ale inne techniki, takie jak gotowanie ryb w folii lub papierze, mogą pomóc w uporaniu się z tym problemem.

Jeśli zapach smażonych ryb jest dla ciebie szczególnie dokuczliwy, warto rozważyć te alternatywne metody. Wielu kucharzy zaleca również neutralizowanie zapachu jeszcze przed smażeniem, na przykład poprzez moczenie ryby w mleku lub roztworze cytryny i wody.

Jak skutecznie pozbyć się zapachu ryby podczas smażenia?

Jednym ze skutecznych sposobów, które mogą ci pomóc w pozbyciu się zapachu ryby podczas smażenia, jest wykorzystanie do tego... ziemniaków. Tuż przed rozpoczęciem

smażenia weź ziemniaka, obierz go ze skórki, a następnie pokrój na małe kawałki. Kiedy już zaczniesz smażyć rybę, wrzuć kawałki ziemniaka do oleju, na którym ją przygotowujesz. Choć nie zneutralizują one całkowicie zapachu ryby, to jednak znacznie przyczynią się do jego ograniczenia.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także