InspiracjePomysłyZamawiasz cappuccino w Italii po 12:00? Włosi łapią się za głowę

Zamawiasz cappuccino w Italii po 12:00? Włosi łapią się za głowę

Nigdy nie zamawiaj cappuccino po 12. we Włoszech!
Nigdy nie zamawiaj cappuccino po 12. we Włoszech!
Źródło zdjęć: © Genialne
06.04.2024 14:49

"Mamma mia!"- taki właśnie okrzyk usłyszysz, jeśli zdecydujesz się na picie cappuccino we Włoszech po popołudniu. Lokalni mieszkańcy nasze zwyczaje uważają za prawdzie faux-pas, które mocno uraża ich tradycję, ale także poczucie smaku. Czy faktycznie cappuccino we Włoszech pije się w określonych porach?

Z pewnością każdy marzy o podróży do Włoch - kraju kawą, makaronem oraz winem płynącym, który ma do zaoferowania wiele wspaniałych zabytków oraz widoków. Zanim zaczniesz planować, a może już wybierasz się do słonecznej Italii, to lepiej zapamiętaj, aby zrezygnować z zamówienia cappuccino po godzinie 12:00. Dlaczego picie tej kawy wzbudza we Włochach tyle emocji?

Z czego i jak robi się cappuccino?

Cappuccino to wcale nie sypany do filiżanki proszek, który możemy zakupić w każdym sklepie. Dla Włochów kawa ta jest czymś więcej, a powstaje z połączenia espresso i spienionego mleka, które razem daje wyjątkowy smak. Dzięki temu ta włoska kawa mocno wyróżnia się na tle innych, a pita rano dodaje energii oraz zapewnia sytość na długie godziny. Wielu Włochów nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki idealnie zaparzonego cappuccino, którego picie wręcz celebrują niczym rytuał. Co potrzeba do przygotowania tej kawy? 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli nie jesteś posiadaczem profesjonalnego ekspresu, to również możesz wyczarować włoskie cappuccino. Do tego przydadzą się dobrej jakości ziarna kawy, które przeznaczone są do parzenia espresso oraz mleko o zawartości tłuszczu 3,2 proc., ale spokojnie można zamienić je na to pochodzenia naturalnego. Idealne proporcje cappuccino powinny wynosić: 25 ml espresso oraz 100 ml spienionego na gładką piankę mleka, które koniecznie należy podać w filiżance o pojemności około 160 ml! Tak właśnie tę kawę przygotowują rodowici Włosi, ale dlaczego zawsze łapią się za głowę, jeśli poprosimy o cappuccino po południu, a co gorsza do posiłku? 

Dlaczego we Włoszech nie pije się cappuccino po 12:00?

Jeśli kiedykolwiek zamawiałeś cappuccino we Włoszech po godzinie 12, to z pewnością nie umknęła ci mina obsługi, dla której taka prośba jest nie do przyjęcia. Wielu kelnerów, szczególnie na południu Italii odmawia podania tej kawy, a nawet ze złości zaciska pięści! Z jakiego powodu picie cappuccino po południu tak ich drażni?

Wszystko za sprawą tradycji, według której kawa ta wlicza się do menu śniadaniowego lub całkowicie je zastępuje, a dzięki zawartości mleka Włosi zyskują sytość i energię. Według włoskich zwyczajów po południu można zamawiać tylko espresso, czyli małą czarną, która wspomaga trawienie (mleko nie działa dobrze na trawienie). Wielu turystów nieświadomie wybiera po południu cappuccino, będąc we Włoszech, a co gorsza robią to do obiadu lub kolacji! Z tego pomysłu lepiej zrezygnować, a smak na mleczną kawę zostawić sobie na przed południe.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także