PoradyZimą też chodzę na grzyby. Większość okazów znajduję na drzewach

Zimą też chodzę na grzyby. Większość okazów znajduję na drzewach

Grzyby, które rosną zimą.
Grzyby, które rosną zimą.
Źródło zdjęć: © Freepik | Freepik

04.01.2024 11:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na grzyby skończył się dwa miesiące temu. Mogłoby się wydawać, że w lesie nie znajdzie się już żadnych okazów. To mit. Doświadczeni grzybiarze zbierają całe kosze wyjątkowych grzybów. Wyjaśniamy, jak je znaleźć.

Marynowane, smażone, duszone, w formie kotletów — grzyby można przygotować na kilka różnych sposobów. Jesienią zajadamy się nimi tak często, jak się da. Nadmiar grzybów poddaje się suszeniu. Dzięki temu możemy cieszyć się ich smakiem przez resztę roku.

Doświadczeni grzybiarze wiedzą, że sezon na grzyby wcale nie kończy się w listopadzie. Zimą w lesie można spotkać równie smaczne okazy, takie jak boczniak ostrygowaty czy płomiennice zimowe. Wyjaśniamy, gdzie ich szukać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzyby, które wyrastają zimą

W ubiegłym roku grzybiarze nie mieli powodów do narzekania. Pierwsze grzyby pojawiły się już w lipcu. W późniejszych miesiącach było jeszcze lepiej. Ludzie wychodzili z lasów z całkowicie wypełnionymi koszykami. Czy wiesz, że niektóre gatunki rosną w trakcie zimy?

Jednym z takich grzybów jest boczniak ostrygowaty. To bardzo smaczny i mięsisty grzyb, który króluje w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Odpowiednio zamarynowany przypomina w smaku śledzia. Panierowany i usmażony imituje kurczaka. Można wykorzystać go w kuchni na dziesiątki różnych sposobów.

Gdzie szukać boczniaków? Na pniach martwych drzew takich jak grab, buk, wierzba, topola czy klon. Kapelusz ma biało-szary kolor, a po wewnętrznej stronie znajdują się charakterystyczne strzępki.

Uszak bzowy — nieodłączny element kuchni azjatyckiej

Podczas zimowej przechadzki po lesie możesz natknąć się na uszaka bzowego. To ciemny grzyb o brązowej barwie i gładkim kapeluszu, który kształtem przypomina ludzkie ucho. Można go udusić, usmażyć czy ugotować. Ma bardzo łagodny smak. Azjaci używają go do większości serwowanych potraw.

Kolejnym zimowym okazem jest płomiennica zimowa. W odróżnieniu od pozostałych grzybów pojawia się w lesie tylko podczas bezmroźnej zimy. To ostatni moment na poszukiwania tego wyjątkowego okazu. W smaku przypomina popularnego opieńka. Grzyb wyrasta w kępkach na drewnie wierzb, olsz, topoli, wiązów i buków. Poznasz go po falistym, intensywnie pomarańczowym, lśniącym kapeluszu. Można go smażyć, dusić, a nawet marynować.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także