Zimą też chodzę na grzyby. Większość okazów znajduję na drzewach

Sezon na grzyby skończył się dwa miesiące temu. Mogłoby się wydawać, że w lesie nie znajdzie się już żadnych okazów. To mit. Doświadczeni grzybiarze zbierają całe kosze wyjątkowych grzybów. Wyjaśniamy, jak je znaleźć.

Grzyby, które rosną zimą.Grzyby, które rosną zimą.
Źródło zdjęć: © Freepik | Freepik

Marynowane, smażone, duszone, w formie kotletów — grzyby można przygotować na kilka różnych sposobów. Jesienią zajadamy się nimi tak często, jak się da. Nadmiar grzybów poddaje się suszeniu. Dzięki temu możemy cieszyć się ich smakiem przez resztę roku.

Doświadczeni grzybiarze wiedzą, że sezon na grzyby wcale nie kończy się w listopadzie. Zimą w lesie można spotkać równie smaczne okazy, takie jak boczniak ostrygowaty czy płomiennice zimowe. Wyjaśniamy, gdzie ich szukać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pomysły na pranie

Grzyby, które wyrastają zimą

W ubiegłym roku grzybiarze nie mieli powodów do narzekania. Pierwsze grzyby pojawiły się już w lipcu. W późniejszych miesiącach było jeszcze lepiej. Ludzie wychodzili z lasów z całkowicie wypełnionymi koszykami. Czy wiesz, że niektóre gatunki rosną w trakcie zimy?

Jednym z takich grzybów jest boczniak ostrygowaty. To bardzo smaczny i mięsisty grzyb, który króluje w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Odpowiednio zamarynowany przypomina w smaku śledzia. Panierowany i usmażony imituje kurczaka. Można wykorzystać go w kuchni na dziesiątki różnych sposobów.

Gdzie szukać boczniaków? Na pniach martwych drzew takich jak grab, buk, wierzba, topola czy klon. Kapelusz ma biało-szary kolor, a po wewnętrznej stronie znajdują się charakterystyczne strzępki.

Uszak bzowy — nieodłączny element kuchni azjatyckiej

Podczas zimowej przechadzki po lesie możesz natknąć się na uszaka bzowego. To ciemny grzyb o brązowej barwie i gładkim kapeluszu, który kształtem przypomina ludzkie ucho. Można go udusić, usmażyć czy ugotować. Ma bardzo łagodny smak. Azjaci używają go do większości serwowanych potraw.

Kolejnym zimowym okazem jest płomiennica zimowa. W odróżnieniu od pozostałych grzybów pojawia się w lesie tylko podczas bezmroźnej zimy. To ostatni moment na poszukiwania tego wyjątkowego okazu. W smaku przypomina popularnego opieńka. Grzyb wyrasta w kępkach na drewnie wierzb, olsz, topoli, wiązów i buków. Poznasz go po falistym, intensywnie pomarańczowym, lśniącym kapeluszu. Można go smażyć, dusić, a nawet marynować.

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo