InspiracjeMiejscaDepczemy na spacerze, a Belgowie płacą za nie krocie. Najdroższe warzywo świata

Depczemy na spacerze, a Belgowie płacą za nie krocie. Najdroższe warzywo świata

Leśne i z pozoru niezbyt urokliwe pędy chmielu są nie lada gratką nie tylko dla podniebienia, ale także portfela. Wiele osób nawet nie wie, że w naszym kraju dziko rosną polskie szparagi, za które niejeden Belg dałby się pokroić, a nieświadomie omijamy je szerokim łukiem. Czym są te pędy chmielu i gdzie ich szukać?

Pędy chmielu
Pędy chmielu
Źródło zdjęć: © Getty Images, | saraTM

15.04.2024 09:17

Chmiel kojarzy każdy jako surowiec do produkcji piwa, ale w naszych ogrodach wcale nie jest on mile widziany. Znaczna część osób pędy chmielu traktuje jako chwasty, z którymi nie należy się patyczkować. Jednak wystarczy o nich pomyśleć, jako o polskich szparagach, co od razu zmienia nastawienie. Co więcej, gałązki te są najdroższym warzywem świata, które za 1 kg potrafi kosztować kilkaset tysięcy złotych. Gdzie szukać pędów chmielu i co o nich wiadomo?

Co to są pędy chmielu i gdzie ich szukać?

Mało kto zdaje sobie sprawę, że chmiel jest rośliną wieloletnią z rodziny konopiowatych, który z racji swojej wartości powinien być w naszym kraju uprawiany na masową skalę. Pędy chmielu są o wiele cenniejsze niż jego szyszki, o czym nie każdy pamięta, a często podczas leśnych wędrówek spokojnie po nim deptamy. Roślina ta bardzo szybko rośnie na wiosnę, przez co osiąga wysokość do nawet kilku metrów, a przy tym nie wymaga troski. Nasi zachodni sąsiedzi potrafią ją wykorzystać i są w stanie zapłacić za kilogram pędów chmielu krocie (w Belgii w szczycie sezonu kg pędów chmielu kosztuje nawet 1000 euro).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polskie szparagi najczęściej rosną dziko nad zbiornikami wodnymi, w pobliżu rzek lub ciasno oplatają swoimi kłączami inne rośliny, podłoże, słupki czy murki. Jeśli już zacierasz ręce nie tylko na ucztę, ale przede wszystkim zarobek na pędach chmielu, to koniecznie pamiętaj o tym, aby zabierać ze sobą te białe, które mają wyjątkowy smak. Jeśli znalazłeś tylko zielone polskie szparagi, to również możesz zrobić z nich użytek. Najlepiej pędy chmielu wykorzystać do pichcenia, a ich obróbka wcale nie różni się zbytnio od przepisu na idealne szparagi. Szukając inspiracji na dania z chmielu, koniecznie zobacz, jak przyrządzają je Belgowie lub Francuzi.

Czy są już polskie szparagi?

Jeśli zastanawiasz się, kiedy zbierać pędy chmielu to pędź po nie jak najszybciej, ponieważ termin od marca do połowy kwietnia sprawia, że będą smakować wybornie. Sięgając po pędy chmielu, należy pamiętać o tym, aby nie wybierać tych brązowych. Bierz te, które mają maksymalnie 6 liści. Nie można też pod żadnym pozorem nacinać ich nożem! Pędy trzeba łamać na wysokości ok. 15 cm nad ziemią. Zawsze pamiętaj o tym, aby polskie szparagi zbierać w rękawiczkach, ponieważ potrafią zafarbować skórę.

Z pewnością zastanawiasz się, czy pędy chmielu są zdrowe oraz jak smakują, że zyskały sobie tak ogromną popularność na zachodzie Europy. Właściwości odżywcze polskich szparagów pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, ale także potrafią ograniczyć poziom kortyzolu, co sprawi, że po ich zjedzeniu poczujemy się zrelaksowani. Pędy chmielu mają specyficzny zapach, a co podniebienie, to inna opinia. Najczęściej ich smak porównuje się do fasoli lub jarmużu.

Źródło artykułu:Genialne.pl
chmielpolskie szparagilas