PoradyDomowe trikiJeśli w sklepie nie ma dojrzałych pomidorów, kupuję zielone. Mam trik na szybkie "zaczerwienienie"

Jeśli w sklepie nie ma dojrzałych pomidorów, kupuję zielone. Mam trik na szybkie "zaczerwienienie"

Tak zielone pomidory dojrzeją w domu
Tak zielone pomidory dojrzeją w domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Stefan
02.04.2024 14:50

Zielone pomidory nie zachęcają do jedzenia, ponieważ są po prostu niedojrzałe. Nie oznacza to, że nie warto po nie sięgać, a jeśli jeszcze nie mają odpowiedniego koloru, z łatwością je zarumienisz. Co zrobić, żeby pomidory dojrzewały w domowych warunkach? Dobierz im odpowiednie towarzystwo!

Sezon na świeże warzywa dopiero przed nami, a wiele osób nie może się doczekać już teraz świeżego i aromatycznego smaku pomidorów. Jeśli podczas zakupów trafiasz tylko na te zielone, to nic straconego, ponieważ dzięki prostemu trikowi błyskawicznie nabiorą czerwonych rumieńców. Czy zielony pomidor dojrzeje w domu? Ten patent całkowicie go odmieni.

Czy zielony pomidor dojrzeje w domu?

Takie pytanie z pewnością zadał sobie każdy, kto nie mógł liczyć na soczyste warzywa, a jedynym rozwiązaniem okazywał się zakup zielonych pomidorów. Wiele osób uważa, że niedojrzałe warzywa mogą wyrządzić nam więcej szkody niż pożytku i wcale nie jest to mit. Zawierają one w sobie solaninę, której organizm człowieka nie trawi, dlatego lepiej odpuścić sobie ich jedzenie. Co więcej, zielone pomidory zaliczają się do grupy owoców klimakterycznych, które dojrzewają bardzo długo po zerwaniu, tak samo, jak banany. Co wtedy zrobić, żeby pomidory były nie tylko czerwone, ale przede wszystkim dojrzałe?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić z zielonymi pomidorami, żeby dojrzały?

Wielu ogrodników z pewnością zna różne patenty na to, aby pomidory zaczęły rumienić się, nawet kiedy zostały zerwane z krzewów zielone. Schowanie warzyw do kartonowego pudełka lub trzymanie ich na parapecie, to najpopularniejsze triki na te niedojrzałe, które powolutku zaczynają zmieniać kolor.

Co zrobić, żeby zielone pomidory zrobiły się czerwone? Jeśli jesteś ich hodowcą, to zadbaj o nie, kiedy jeszcze znajdują się na krzewach, a zaoszczędzisz sporo czasu. Wystarczy, że założysz na zielone pomidory woreczki foliowe i poczekasz 5 dni. Dzięki temu zobaczysz, że dojrzały i są nie tylko czerwone, ale też gotowe do spożycia.

Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów w domu?

Zielony pomidor dojrzeje także w domu, a jeśli zależy ci na czasie, to istnieje na to błyskawiczny trik. W ten sposób warzywa zyskają solidną dawkę etylenu, który jest nie tylko gazem, ale także naturalnym przyśpieszaczem czerwonego koloru. Pomidorom będzie najlepiej się rumienić w czerwonym pojemniku lub woreczku, co dodatkowo wydobędzie ich przepiękną barwę i smak. Co położyć obok nich?

Nie od dziś wiadomo, że dobre towarzystwo może przynieść wiele korzyści i tak samo, jest w przypadku niedojrzałych pomidorów. Między warzywami połóż banana lub jabłko, a zobaczysz jak dobrze im razem. Dzięki temu zielone pomidory dojrzeją w warunkach domowych o wiele szybciej niż bez takich sąsiadów, a to oznacza, że będziesz mógł się nimi szybciej delektować.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także