Katarzyna Bosacka zdradziła swój sposób na odporność. To mało znany produkt
Sezon jesienno-zimowy wystawia nas na nie lada próbę. Jednak wcale nie musimy wydawać fortuny na witaminy lub suplementy. Okazuje się, że natura zrobiła to za nas.
19.11.2023 11:37
Jesień i zima to najtrudniejszy czas w całym roku. Wówczas bardzo często narażeni jesteśmy na przeziębienia, a nawet grypę. Jednak po co czekać na najgorsze? Lepiej "dmuchać na zimne", czyli odpowiednio się chronić przed infekcjami. Dlatego, zanim pobiegniesz do apteki, lepiej udaj się do pszczelarza.
Co na odporność?
Zapewne każdy ma swój własny i unikalny sposób, który gwarantuje dobre zdrowie. Jednak ile ludzi, tyle metod. Którą z nich zastosować? Okazuje się, że najlepiej sprawdzą się te naturalne sposoby, z których korzystali już nasi przodkowie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Medycyna ludowa oferuje nam całe bogactwo rozmaitych preparatów. Z pewnością każdy zna czosnek, cebulę oraz miód. Wiele osób w tych chłodnych miesiącach stawia właśnie na nie. Jednak to dopiero początek listy naturalnych medykamentów. Warto bliżej je poznać, a szczególnie zwrócić uwagę na pierzgę pszczelą.
Jakie dobroci skrywa pierzga pszczela?
Pierzga pszczela to nic innego jak pokarm pszczół, który na pierwszy rzut oka nie wygląda zachęcająco. Jest bowiem w formie brązowych grudek o nieregularnym kształcie. Pszczoły wytwarzają ją z zebranego pyłu kwiatowego, który jest przez nie mieszany z miodem i śliną owadów. Taką mieszankę te pracowite owady ubijają w komórkach plastrów.
Dopiero potem ulega ona fermentacji mlekowej, przez co staje się odporna na m.in. pleśń. Pierzga stanowi pokarm dla 3-6-tygodniowych owadów, które poprzez karmienie larw tworzą mleczko pszczele.
Dlaczego warto jeść pierzgę pszczelą?
Okazuje się, że to prawdziwa bomba witaminowa, ponieważ zawiera w sobie:
- witaminy A, B1, B2, B3, B6 oraz C, E, D, K;
- aminokwasy egzogenne;
- tłuszcze nasycone i nienasycone;
- białko;
- związki triterpenowe;
- minerały, jak żelazo, fosfor, potas, magnes, sód, krzem i mangan.
Dlatego sprawdzi się znakomicie jako środek na wzmocnienie odporności, ale też wspomoże układ nerwowy. Warto dodać, że pierzga pszczela pomoże też w przewlekłym zmęczeniu, biegunkach, oczyszczeniu wątroby, leczeniu anemii, jak również w poprawie kondycji skóry.
Jak stosować pierzgę pszczelą na odporność?
Nie ma nic prostszego, a wystarczy już 1 łyżka dziennie tego naturalnego antybiotyku, aby poczuć się o wiele lepiej. Dobrze jest zalać ją wodą, a następnie odstawić na kilkanaście godzin. Dlatego najlepiej przygotować pierzgę wieczorem, aby wypić ją rano.
Jednak warto pamiętać o tym, że ma ona specyficzny smak, przez co może zniechęcić. Wtedy dobrze jest zdecydować się na miód z dodatkiem pierzgi pszczelej, który będzie o wiele smaczniejszy i prostszy do spożycia.