Kategorie Domowe trikiLajfhaki

10 najbardziej obrzydliwych dań z całego świata. Odważysz się zjeść któreś z nich?

Każdy kraj ma swoją tradycję, kulturę, ale również i żywność, która niekoniecznie jest spożywana w innych zakątkach świata. Okazuje się, że to, co dla jednych jest prawdziwym przysmakiem, dla innych może być się czymś kompletnie nie do przyjęcia. Spotkałeś się z tego typu potrawami? Jeśli nie to właśnie masz okazję.

Oto lista najdziwaczniejszych potraw, jakie są spożywane przez ludzi. Tak je sobie wyobrażałeś?

#1 Basashi

Basashi to nic innego, jak… surowe, końskie mięso, które spożywane jest w Japonii. Taka danie wcale nie jest drogie.

#2 Stuletnie jaja

Charakterystyczne dla kuchni chińskiej danie (przystawka), będące zakonserwowanym i przechowywanym od kilku tygodni do kilku miesięcy jajkiem na twardo.

#3 Głownia kukurydzy

Jest to gatunek grzybów, który wywołuje chorobę kukurydzy o nazwie głownia guzowata kukurydzy. Choć trudno w to uwierzyć, głownia jest uważana w meksyku za bardzo pożądany produkt. Potrawy przygotowane z ziarenkami takowej kukurydzy są dla nich prawdziwą rozkoszą.

#4 Maktak

Maktak to połączenie skóry i i tłuszczu wieloryba. Tak, to danie jest spożywane na surowo.

#5 Lody z mleka matki

To nie żart! Okazuje się, że lody z mleka kobiecego są doskonałym sposobem na złagodzenie dolegliwości ząbkowania u dziecka.

#6 Gniazda jadalne

W jego skład wchodzi wydzielina gruczołów ślinowych niektórych gatunków ptaków. Jest to ceniony przysmak w krajach Azni Południowo-Wschodniej.

#7 Pijane krewetki


Kolejna z chińskich przekąsek. Te krewetki są… żywe! Przed podaniem są marynowane w alkoholu – stąd nazwa dania.

#8 Casu marzu

Spleśniały ser, który pochodzi z ubiegłego wieku. Znany jest głownie z żyjących w serze larw much, które są do niego celowo wprowadzane.

#9 Shiokara

Potrawa kuchni japońskiej w skład której wchodzą marynowane i fermentujące wnętrzności ryb i mięczaków. Wyobrażasz to sobie?!

#10 Ciasteczka z osami

Można powiedzieć, że ten chiński deser jest pełen wartościowego białka. Smacznego!

Źródło i fotografie: genial.guru