PoradyMożna mieć alergię na miód? Wyjaśniamy

Można mieć alergię na miód? Wyjaśniamy

Czy można mieć alergię na miód?
Czy można mieć alergię na miód?
Źródło zdjęć: © Getty Images | d3sign
14.04.2024 18:30, aktualizacja: 22.04.2024 12:57

To płynne złoto od lat uchodzi za naturalny środek, który wzmacnia odporność szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Wiele osób poszukuje tego najprawdziwszego, a nie oszukanej podróbki, natomiast pozostali dodają po łyżeczce do każdego napoju. Czy to możliwe, aby być uczulonym na miód? Lekarz nie ma wątpliwości.

Od wieków miód był wykorzystywany jako naturalny medykament, a do dziś słyszy się, aby nie żałować go sobie, chcąc zadbać o zdrowie. Tak przecież używały go nasze babcie i mamy, przez co słoik prawdziwego miodu uchodzi za nie lada gratkę, która musi kosztować swoje. Czy miód jest silnym alergenem? Z pewnością wiele osób nie uwierzy, że tak wspaniały środek może uczulać.

Czy można być uczulonym na miód?

Alergie na pyłki (ale też na kurz oraz inne znajdujące się w powietrzu substancje) nikogo już nie dziwią. Natomiast uczulenie na miód wywołuje spore zainteresowanie, a przecież pojawia się wśród ludzi. Szczególnie dotyczy dwóch grup osób, które najczęściej są na ten produkt wyczulone. Pierwsza z nich zmaga się z dolegliwościami układu oddechowego, czyli m.in. astmą lub katarem siennym. Natomiast pozostała część, dla której miód może być silnym alergenem, to osoby z nietolerancją pokarmową. Warto dodać, że statystyki wskazują na to, że ten rodzaj uczulenia jest najrzadziej spotykany, przez co mówi się o nim zbyt mało.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z pewnością zastanawiasz się, w jaki sposób miód może uczulać, a wszystko za sprawą pyłku kwiatów. Jest on obecny w składzie miodów, a bardzo często pochodzi od słoneczników, mniszków, nawłoci oraz bylicy. Jeśli pyłki kwiatów uczulają cię w sezonie wiosenno-letnim, to zachodzi duże prawdopodobieństwo, że na miód również będziesz mieć alergię. To nie koniec listy uczulających substancji w miodzie. Jeszcze rzadziej zdarza się, że reakcję alergiczną wywołają zarodniki grzybów lub białka produkowane przez pszczoły, ale też jad pszczeli. Jaki miód może najbardziej uczulić? Najczęściej jest to ten wielokwiatowy oraz spadziowy.

Jakie miody są najlepsze dla alergików?

Dla wielu osób alergia na miód to prawdziwa katastrofa, szczególnie kiedy są fanami tego przysmaku. Wtedy opcje są dwie. Można całkowicie z niego zrezygnować lub zastosować odczulanie miodem, które jest niezwykle popularną praktyką. Wystąpienie obrzęku, wysypki, ale też problemów trawiennych oraz kataru lub kaszlu, to tylko klasyczne przykłady objawów uczulenia na miód, które powinny dać do myślenia.

Natomiast odczulanie miodem przeprowadza się na kilka miesięcy przed sezonem pylenia drzew pod opieką specjalisty. Wtedy w bardzo małych ilościach podaje się alergikowi miód, co po czasie zwiększa tolerancję organizmu. Do najlepszych miodów dla osób z reakcją alergiczną zalicza się akacjowe, rzepakowe, tymiankowe oraz lawendowe i leśne.

Źródło artykułu:Genialne.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także